A jó biciklis szemüveg 3 ismertetőjegye (X)

Kerékpározás közben az 5 fő érzékszervünk közül a szemünkre, azaz a látásunkra hagyatkozunk leginkább. Fontos, hogy előrelátóak legyünk közlekedés közben, ne csak a közvetlenül előttünk lévő útszakaszra figyeljünk, hanem jó néhány méterrel előrébb, és szemmel tartsuk akár az oldalról érkező járókelőket is.

Sokszor az időjárási viszonyok megnehezítik a látást, ezért van szükség olyan okuláréra tekerés közben, ami ellensúlyozza a fényviszonyokat, és óvja a szemünk világát. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azt a 3 legfontosabb tulajdonságot, amivel egy jó bicajos szemüvegnek rendelkeznie kell.

Védelem

Ahogy fentebb is írtuk, a szem, illetve a jó látás nélkülözhetetlen ennél a sportnál. De az élet minden területe könnyebb, ha támaszkodhatunk erre az érzékszervünkre, vigyázzunk hát rá! Válasszon a Kerékpárwebshop.eu biciklis szemüveg készletéből, hogy óvja szeme világát! A menetszél az érzékenyebbeknél napokig tartó vörösséget okozhat, rosszabb esetben homokszem vagy bogár szembe kerülése gyulladással is járhat. A biciklis szemüveg mérete akkor optimális, ha követi a fej vonalát, és az ujja nem fér be az arca és az okuláré szára közé.

Viszont az sem szerencsés, ha teljesen ráfeszül a keret az arcra, hiszen hosszabb ideig tartó viselés esetén kényelmetlenné válik, és fizikai fájdalmat is kiválthat. Továbbá párásodhat is, ami szintén nehezíti a tisztánlátást. Vannak olyan modellek, amelyek állítható méretűek, ha nagyon nem talál megfelelőt a fix darabok között.

Fókuszban a lencse

Általában a lencsék műanyagból készülnek, hiszen minden elvárásnak megfelelnek: könnyűek, törhetetlenek, szűrik az UV fényt. Több gyártó is gondolt azokra, akiknek dioptriás szemüvegre van szükségük a sportoláshoz, van lehetőség ezekből is választani. További extraként különböző rétegekkel tudják bevonni a lencsét, így növelve előnyös tulajdonságait.

  • Vízlepergető réteg: A eső vagy az izzadtságcseppek legurulnak az üvegről, nem képesek azon megmaradni, így nem hagynak foltot sem a száradás után. Sár ellen azonban hatástalan, ha olyan terepre megy tekerni, ahol dagonya várható, készüljön törlőkendővel!
  • Párásodás gátlás: Nagyon kellemetlen, amikor a pára hirtelen belepi a szemüveg egy részét vagy akár egészét. A homályosságon kívül néhány másodpercig nem látni olyankor semmit. Ha menet közben éri a jelenség a bicajost, az több, mint balesetveszélyes.
  • Keményréteg: Kifejezetten azoknak, akik extrém terepen érzik jól magukat, mert ez a speciális bevonat megakadályozza, hogy karcolás keletkezzen a lencsén, így hosszabb lesz az élettartama.

Fix hogy fix legyen?

A fényre sötétedő lencsék használata roppant praktikus, hiszen egy szemüveggel le lehet nyomni akár (több) száz km-t. Ez a típusú lencse lassan reagál a fényviszony változásaira, ezt színezett lencsékkel igyekeznek kompenzálni. A csere lencsék egy adott viszonylatban funkcionálnak megfelelően, amint változnak a körülmények meg kell állni cserélni, hogy mindig élesen lásson.

Érdemes minden szempontot alaposan mérlegelni vásárlás előtt!