Már itt is van Budapesten Ursula von der Leyen Orbán Viktornál: „Előrelépés történt, de további munkára van szükség”

Budapestre érkezik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő este – tájékoztatta korábban az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az uniós testület elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal a Karmelita kolostorban, munkavacsora keretében mondta a sajtófőnök. Úgy tűnik, hogy az EB elnöke már meg is érkezett a székesfővárosba, legalábbis a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képeken az látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent a Karmelita kolostorban.

A Twitteren Eric Mammer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője azt írta, hogy az európai energiaellátás biztonságával kapcsolatos kérdésekről fognak tárgyalni. A hvg.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének irodája arról tájékoztatott, hogy a megbeszélés nem sajtónyilvános, és a tárgyalás után a felek sem állnak ki, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot.

A lap szerint Von der Leyen azért jöhet a magyar miniszterelnökkel tárgyalni, mert még mindig nincs döntés az Európai Unió javasolt hatodik szankciós csomagjáról. Magyarország azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a csomagot, „amíg nem születik megoldás Magyarország energiabiztonságára”.

Frissítés (21:04): „A ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásához” – írta Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a Twitteren. „Előrelépés történt, de további munkára van szükség” – tette hozzá. Azt is elárulta, hogy az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében videókonferenciát fog kezdeményezni a regionális szereplőkkel.