Orbán a Kossuth rádióban: az olajembargó felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával

Elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, kijelentve: az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke akarva, akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet.

A miniszterelnök kiemelte: az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, ha elfogadják, a rezsicsökkentésnek vége van, 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet. Egyébként a holtankoljak.hu arról ír, hogy most pénteken a benzinnél bruttó 11 forintos változás van, a gázolajnál pedig bruttó 9 forinttal emelkedik a nagykereskedelmi ár. Az ársapka nélkül az alábbi átlagárakon tankolnánk: 

  • 95-ös benzin: 622 Ft/liter
  • Gázolaj: 708 Ft/liter

Az a harc, amit én most folytatok, az a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig több ezer milliárdos beruházásokra van szükség.

A béke oldalán állunk és segítünk jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Megerősítette, Magyarországnak amely ugyanakkor történetének valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja állítása szerint ebből a háborúból ki kell maradnia.

A kormányfő célnak nevezte, hogy a felek mihamarabb kössenek azonnali tűzszünetet és kezdődjenek meg a béketárgyalások. Felidézte: a béke érdekében ment a háború kitörése előtt Moszkvába, ahol a francia elnök és a német kancellár sem járt sikerrel. A fegyverszállítással távolodunk a békétől, nem közeledünk ahhoz, aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha a háborúban álló ország szomszédja értékelt Orbán Viktor.

A teljes interjú alább: