Schmidt Mária a nőket is besorozná katonának, a Honvédelmi Minisztérium szerint ez nem a kormány álláspontja

Schmidt Mária publikált egy cikket a Pesti Srácokon, amelyben többek közöt tarról értekezik, hogy újra be kéne vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni. A Honvédelmi Minisztérium erre később úgy reagált, hogy Schmidt Mária álláspontja magánvélemény, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával.

Az orosz–ukrán helyzetről, a magyar választások eredményéről és az ellenzéket irányító háttérhatalomról szóló cikket publikált a Pesti Srácokon Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója, amelyben az orosz-ukrán háborúról is értekezett. Írásában elismeri ugyan, hogy Oroszország indította Ukrajna ellen, de szerinte a most zajló konfliktus mégis az Egyesült Államok háborúja, céljuk, hogy Európát is hadviselő féllé tegyék, miközben a szankciók elsődleges kárvallottja Európa.

Schmidt szerint a szankciókkal Vlagyimir Putyin orosz elnököt akarják eltávolítani Oroszország éléről.

Szerinte a magyar ellenzéki politikusok mögött is Amerika-párti vezetők állnak, akik „egy hazafias népfront 2.0-t szerveztek Orbán ellen”, amely végül elbukott, így „szálka maradtunk a nyugat szemében”, amiért elindították Magyarország ellen a jogállamisági eljárást. Nem ez volt azonban a legérdekesebb pontja a publikációnak. Schmidt megemlítette, hogy szerinte Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”. Ez utóbbit viszont úgy képzelte el, hogy

újra be kéne vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni.

Ezt ő egy újabb nemzeti konzultációval döntené el, miközben a gyermekvédelminek mondott, LMBTQ-népszavazás épp most bukott el az április 3-ai országgyűlési választások után. Mindez azért érdekes, mert a kormány eddigi álláspontja pont az ellenkező volt, a kampányban az ellenzékről próbálták azt elhitetni, hogy mindenkit besoroznának, miközben mint ahogy ő is megemlíti: „A kormánynak az a feladata, hogy megtegyen mindent, amit csak tud, a háború mielőbbi befejezéséért, a további eszkaláció elkerüléséért.”

Mindezek akkora sajtóvisszhangot kaptak csütörtökön, hogy a Honvédelmi Minisztérium kiadott egy rövid közleményt, miszerint „Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával”.