Egy furcsa, tokiói vécékről szóló szöveggel támadt a középszintű angolérettségi

Ma reggel 9 órakor megkezdődnek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angolból közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról. Az érettségire középszinten több mint 49 ezren, emeltre pedig csaknem 20 ezren jelentkeztek.

Nagyon furcsa, tokiói vécékről, valamint az év természetforóiról és egy szokatlanul fiatal sofőrről szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, olvasásértést tesztelő részében – írja az angolérettségiről a HVG oktatási szakportálja, az Eduline. Azt is közölték, hogy emelt szinten érettségizők a londoni Tower lakójáról, pihenési formákról, tizenéves feltalálókról és egy érdekes barcelonai kezdeményezésről is kaptak szöveget.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után a hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt típusú feladatlapok szerepelnek, ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban 70, 50, 30 és 90 perc.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia. A többi feladatsornál semmilyen segédeszközt nem lehet használni.