Lázár jános és Mihálffy Béla is bizottsági pozíciókat kapott, Szabó Sándor jegyző lett

Május 2-án jelent meg a Magyar Közlöny 74. száma, amelyben kiderül, hogyan osztogatták szét a 2022-es országgyűlési választásokon kialakult eredmények alapján a parlamenti „díszpozíciókat”, miután lezajlott az első ülés az új felállásban, majd a képviselői eskütétel is megtörtént.

A közlönyből az derült ki, hogy

  • Mihálffy Béla a Csongrád-Csanád megye 2-es választókerület fideszes képviselője, aki a KDNP frakciójába ült be – a 12 fős Mezőgazdasági Bizottság tagja lesz, feladata lesz többek között a mezőgazdasággal, a vízgazdálkodással, az élelmiszerbiztonsággal és az európai uniós agrártámogatásokkal kapcsolatos dolgok.
  • Szabó Sándor – aki a Csongrád-Csanád megye 1-es választókerületének MSZP-s képviselője lett, legyőzve a szegedi Fidesz-elnököt, Bartók Csabát – pedig egy jegyzői pozíciót kapott a képviselőség mellé.
  • A Csongrád-Csanád megye 4-esben Márki-Zay Pétert legyőző Lázár János is kapott plusz juttatással járó állást: ő lesz a nemzeti összetartozás bizottságának az egyik tagja, bármit is jelentsen ez. A bizottság feladatkörének a nemzetpolitikai kérdéseket adták meg leírásként.

Hadházy Ákos a 444.hu-nak adott még áprilisban interjút, amelyben elmondta; nagyon bízik abban, hogy a pártok nem akarják majd a parlamentben eljátszani a „díszellenzéki” szerepet: „Ha csak ennyit teszünk, az hiteltelen bohóckodás.

Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni.

Korlátozni kell a parlamenti jelenlétet. Fontosabb törvényeknél a frakcióvezetőnek érdemes lehet megtartani a vezérszónoklatot, egy-egy kiemelten fontos ügyben akár napirend előtti is érdemes lehet szót kérni de ha menetrend szerint részt veszünk a parlament munkájában, azzal legitimáljuk a rendszer látszólagos törvényességét, ami több, mint bűn: hiba.”

Ezek a pozíciók egyébként jól fizetnek a havi 1,3 millió forintos képviselői juttatások mellett, a következőképpen változik a havi fizetés pozíciók szerint:

  • 1 bizottsági tagsággal: 1,6 millió forint.
  • 2 bizottsági tagsággal: 1,8 millió forint.
  • Bizottsági alelnök: 2 millió forint.
  • Bizottsági elnök, frakcióvezető-helyettes vagy az országgyűlés jegyzői: 2,2 millió forint.
  • Pártok frakcióvezetői: 2,6 millió forint.