Amit a KSH nem mutat: a GKI szerint 160 ezer forint a nettó átlagkereset, a vidék leszakadóban

Az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba – szól a GKI tanulmánya, amelyet a hvg.hu szemlézett. Mint írják, az országban óriási területek vannak leszakadóban, Budapest még jobban elhúz a többi helytől.

A Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva az összes dolgozó magyar átlagkeresetét vette figyelembe. Ezért csak a 2020-as adatokat adták ki még, idő kell a most készülő adóbevallások alapján a 2021-es adatokhoz.

Arra jutottak, hogy a KSH 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 ezer 585 forintot kapunk havonta nettóban átlagosan.

Ennél a 210 ezer forintos átlagnál a települések 87 százalékában kevesebb volt a helyi átlag, ami azt jelenti, hogy óriási területek vannak leszakadóban országszerte.

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el. Az átlagot természetesen Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel, ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértében a keresetek.

Emellett Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van. A lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található. A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta.