Toroczkaiék ismét lefoglalták a területet a Budapest Pride elől, amely résztvevői szerintük „deviánsok”

A Budapest Pride július 23-ára meghirdetett felvonulása elől ismét lefoglalta az Andrássy utat és más közterületeket a Mi Hazánk Mozgalom – jelentette be hétfőn a párt sajtóközleményben.

A közlemény úgy kezdődik, hogy idén is sikeres volt a július 23-ára már januárban meghirdetett „LMBTQP-propagandafelvonulás tavalyihoz hasonló beelőzése és kiszorítása” az Andrássy útról és számos szimbolikus közterületről, miután a Mi Hazánk, a HVIM, az Alfa Szövetség és „más normalitáspártiak” összehangolt akciójaként több helyszínre bejelentést tettek az első lehetséges pillanatban, szombaton 0 óra 0 perckor. A BRFK elismerte elsőségüket, így más időpontban vagy helyszínen vonulhatnak csak „a deviánsok” – fogalmaz a Mi Hazánk Mozgalom közleménye.

„Az ún. Pride szervezői hálát adhatnak a Fidesz kétharmados győzelméért, mert így a felvonulásukat hatóságilag nem tiltják be: sajnos a Mi Hazánk az egyetlen párt, mely a homoszexuális propagandarendezvény megszüntetését követeli, hiszen mi a mára mindenféle szexuális devianciát népszerűsítő felvonulások ügyében se Gyurcsányék támogató, se Orbánék tűrő politikáját nem fogadjuk el: a tiltást szorgalmazzuk ” – tették hozzá.

Úgy folytatták, hogy ellenzékből nem lehet minden helyet minden időre lefoglalni „a deviánsok” elől, de az eredetileg meghirdetett időpontban a legszimbolikusabb Andrássy útról való kiszorításuk és több más reprezentatív közterület megszerzése igenis komoly siker és jelzésérték. „Elég volt az LMBTQP-propagandából! Nem kérünk a szerte a világból ide szervezett aberráltakból!” – írja a Mi Hazánk közleménye, amelyet Novák Előd jegyez.

Nem ez az első alkalom, hogy a Mi Hazánk a Pride kiszorításával próbálkozik; ahogy a közlemény megemlíti, tavaly a Pride felvonulásának hagyományos útvonalát, az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák tér útvonalat direkt lefoglalta a rendőrségnél a Pride-menet elől. A felvonulás szervezői a Kúriának írt keresetükben tavaly úgy fogalmaztak: „Az Andrássy út vonatkozásában szerzett elsőbbség elvesztése a Budapest Pride rendezvény megtartását jelen formájában ellehetetleníti.”

A Mi Hazánk miatt tavaly új útvonalat választottak 26. Pride szervező, a felvonulás a Madách térről indult és az Astoria–Kálvin tér–Fővám tér–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Döbrentei tér útvonalon jutott el a Tabánig – jegyzi meg a Telex. A szervezők szerint a 2022-es menethez több mint 30 ezer ember csatlakozott, így az útvonalmódosítás ellenére is „történelmi” sikerként értékelték a rendezvényt.