Mit jelent a lakat ikon vagy annak hiánya egy weboldal címsorában? (X)

Weboldalakat böngészve az interneten bizonyára sokan találkoztunk már olyan figyelmeztetéssel, mely szerint az általunk meglátogatni kívánt honlap nem biztonságos, vagy más weboldalak címsorában láthattunk már egy kis lakat jelzést. Vajon ez a kettő összefügg-e egymással és pontosan mit jelentenek, vagy mennyire kell őket komolyan vennünk? Erre szeretnénk most választ adni.

Mit jelez a lakat ikon?

A legtöbb böngésző a címsorban egy lakat ikonnal jelzi, ha egy weboldal biztonságos, azaz rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Ennek hiányában pedig általában egy figyelmeztetés jelenik meg a képernyőn, mely szerint a weboldal nem biztonságos, és külön engedélyt adva tudjuk csak folytatni a munkamenetet, hogy betöltődjön a weboldal.

Mit jelent és mire jó az SSL tanúsítvány?

A felhasználó és a weboldal szervere közötti kommunikációt titkosítja az SSL tanúsítvány. A lakat ikon mellett onnan lehet felismerni ezeket a weboldalakat, hogy http:// helyett https:// protokollt használnak, azaz ezt látjuk a címsorban a domain név előtt.

Manapság már minden honlap számára ajánlott az SSL tanúsítvány használata, hiszen ellenkező esetben a böngészők nem biztonságosként tüntetik fel őket, valamint a Google is hátrébb sorolja a keresőben ezeket az oldalakat. Felhasználói szemszögből viszont akkor fontos különösen az oldal biztonsága, ha online szeretnénk vásárolni, vagy bármilyen személyes adatot adunk meg, legyen ez akár egy név és email cím a hírlevél feliratkozáshoz. 

Meglátogathatjuk az oldalt a figyelmeztetés ellenére?

Amennyiben figyelmeztet minket a böngésző, hogy nem biztonságos weboldalon járunk, az tulajdonképpen egyáltalán nem jelenti azt, hogy maga a honlap veszélyes. Azt viszont gondoljuk át, hogy mit szeretnénk az adott honlapon csinálni. Amennyiben csak böngészünk, akkor nyugodtan tovább léphetünk, valószínűleg nem leselkedik ránk veszély. Olyan weboldalak esetében viszont, ahol online szeretnénk vásárolni, vagy bármilyen személyes adatot kell megadnunk –  például regisztrálunk egy felületen – legyünk körültekintőek és ellenőrizzük, hogy titkosított-e a kapcsolat, azaz látjuk-e a lakat ikont vagy a https:// protokollt a címsorban. Egyébként sem biztos, hogy bármilyen veszély leselkedne ránk, de érdemes csak titkosított csatornán keresztül megadni bármilyen adatot, hogy elkerüljük az esetleges kiszivárgásukat vagy visszaélést.

Egyáltalán nem szeretnénk elvenni senki kedvét a böngészéstől vagy online vásárlástól, de nem árt körültekintőnek lenni, hogy megelőzzünk bármilyen kellemetlenséget! Internetezésre fel!