A kormány új ürügyet talált arra, hogy fenntarthassa a veszélyhelyzeti rendeleti kormányzást

A választási győzelem utáni első, de még az új kormány megalakítása előtti kormányinfóját tartja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az árstopról még nem döntöttek, de jelentős az inflációt mérséklő hatásuk Gulyás Gergely szerint, aki azt is elárulta, hogy 13 százalék lenne az infláció ezek nélkül a mostani 8,6 százalék helyett. Minden árstopnál döntést hoznak majd, de a kormány álláspontja, hogy alapvetően beváltak, mivel az inflációt mérsékelték. A rezsicsökkentés 2, az üzemanyag 1,5%-kal segítette ezt többek között. Az adatokban tényleges csökkenés 2022 őszén várható.

Ezután elsorolta azt is, hogy az Eurostat szerint Magyarország hét országot előz meg a fejlettségi rangsorban, Magyarországon a beruházási ráta az egyik legjobb Európában, míg a foglalkoztatottság közelít a 4,7 millióhoz, így a munkanélküliség közelíti a statisztikai munkanélküliség fogalmát.

A Telex tudósításában arról ír, hogy a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet május 31-ével megszűnik. Ezt azonban egy trükkel hidalják át: az alaptörvény módosítását kezdeményezik, hogy háborús helyzet esetén is lehetséges legyen a veszélyhelyzeti kormányzás. Ezt alapvetően az orosz–ukrán háború miatt kezdeményezi a kormány, de Gulyás szerint remélik, hogy nem kell élniük a helyzettel. Viszont „meg kell teremteni a lehetőségét”.

A főbb, fontosabb témák ezek voltak a csütörtöki kormányinfón, amennyiben lesz új fejlemény, frissítjük a cikket.