Tízéves rekordon a magyarok külföldre költözési hajlandósága

Az elmúlt hetekben mérhetően megugrott a külföldre költözéssel kapcsolatos keresések a száma az interneten is. A külföldre vágyók többsége Európában maradna – hangzott el az RTL Fókusz riportjában.

Egyre több magyar szeretne külföldre költözni; ez derült ki a legfrissebb statisztikákból, amiről a szakértők szerint legfőképp az orosz-ukrán háború miatt kialakult bizonytalanság és a magas magyarországi infláció tehet. A K&H ifjúsági index idei felmérése szerint a fiatalok harmada dolgozna szívesen külföldön. A reprezentatív kutatás

10 év alatt most először mutatott ilyen magas értéket, ráadásul a többségük úgy gondolja, hogy könnyen találna magának állást.

Az elmúlt hetekben mérhetően megugrott a külföldre költözéssel kapcsolatos keresések a száma a Google-ban is. A külföldre vágyók többsége Európában maradna. Ugyanakkor Spanyolországban is egyre többen vesznek házat befektetés céljából. A kiköltözési hullám már a Covid-járvány alatt érezhető volt, szakértők szerint az oroszukrán háború és az áremelkedések csak gyorsítottak rajta.

Mi általánosságban vágytunk egy új, jobban befogadó környezetre, egy olyan oktatási rendszerre, ahol megfelelő impulzusokat kapnak a gyerekek. Ha ez biztosítva lett volna itthon, akkor lehet, hogy meg sem fordult volna a fejünkben, hogy elköltözzünk” – mondta az egyik riportalany. A műsorban az is elhangzott, hogy egyre több nyugdíj előtt álló házaspár is úgy dönt, hogy mindenüket eladva egy teljesen új környezetben élik le hátralévő életüket.