Ársapka nélkül több mint 100 forinttal kerülne többe a 95-ös benzin literje

Pénteken a benzin ára nem, viszont a gázolaj nagykereskedelmi ára változik. Ez azt jelenti, hogy a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, aki direktben vásárol nagykereskedőtől gázolajat, vagy piaci árú gázolajat írja a holtankoljak.hu hozzátéve, hogy várhatóan az emelés a prémium gázolaj árát is érinteni fogja. 

A kutakon személyautóval vagy mezőgazdasági járművel a 480 forintos hatósági áron tudunk tankolni üzemanyagot. Ezt illetően továbbra sincs a szabályozásban változás. Ársapka nélkül az alábbi átlagárakat tapasztalnánk a kutakon:

  • 95-ös benzin: 588 Ft/liter
  • Gázolaj: 674 Ft/liter

Ráadásul mint azt a Portfolio írja, az Oroszország elleni szankciók egyre bővülő listájára hamarosan felkerülhet az orosz olaj importjának betiltása az EU-ban. Erre vonatkozóan már több EU-s forrás szivárogtatott információkat, és az Európai Bizottság elnöke is megerősítette, hogy dolgoznak egy ilyen intézkedésen.

Ha például egy teljes és azonnali embargót hirdet meg az EU,

akkor a JP Morgan szerint elképzelhető, hogy 185 dollárt is megüthet a Brent árfolyama, vagyis a mostani szintekről egy több mint 70 százalékos emelkedésre lehet kilátás.