Elsőfokú riasztást adott ki a következő órákra Szegedre az OMSZ zivatar és szél miatt

Húsvéthétfőn és kedden is folytatódik a hűvös, szeles, gomolyfelhős időjárás és emellé visszatérnek a záporok is írja az időkép.hu.

Egy magassági hidegcsepp húzódik a Kárpát-medence fölé, ami labilizálja felettünk a légkört: intenzív gomolyfelhőképződésre, kora délutántól egyre több helyen záporokra, egy-egy zivatarra is számítani lehet, melyeket jégdara, hódara is kísérhet.

A hegyekben, dombságokban hózáporok alakulhatnak ki, melyek átmenetileg ki is fehéríthetik a felszínt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn napközben elsősorban a Duna szélesebb sávjában és a Duna-Tisza közén alakulhat ki néhány zivatar, amelyekhez legfeljebb viharos közeli (~60 km/h) széllökés és jégdarazápor társulhat. A riasztást nem csupán a mai, illetve a holnapi napra, de a következő 13 órára is kiadták a Szegedi járásra vonatkozóan:

Forrás: OMSZ

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján – írják.

Kedden a záporok mellett szinte az ország teljes területén van esély zivatarok kialakulására, amelyeket jégdarazápor is kísérhet. Szerdán már csak helyenként keleten, délkeleten előfordulhat kisebb eső, zápor. Lassan elhagyja térségünket a hidegcsepp, ezzel együtt pedig fokozatos melegedés kezdődik.