Elektromos autó töltése otthon? Nem lehetetlen leegyszerűsíteni a gépjárművek ellátását! (X)

A napelemes rendszerekkel kapcsolatosan a legelső három kérdés az, hogy milyen gyorsan megtérülő befektetésről van szó, hogy mi mindenre használhatjuk az ingatlan áramellátásán felül, s milyen bővítésekkel érdemes számolni a későbbiekben.

Milyen gyorsan térül meg a befektetett tőke?

A válasz nem egyszerű, bár sokféle megoldóképlet létezik, amelyek elérhetőek az interneten keresztül. A Solarzone a napelem megtérülése kapcsán többféle számmal, számítással is segíti azokat, akik eszerint szeretnének ideális döntést hozni a kérdésben, ám számos olyan szempont is felmerülhet, amelyre esetleg korábban nem gondoltunk.

Ilyen az a tény, hogy hiába számolunk energiaárakkal, ha azoknak a mértéke és értéke akár napról napra is változhat. Ne feledjük, hogy napjainkban az energia kérdése egyébként is kiemelt figyelemhez jutott az orosz-ukrán háborúnak is köszönhetően, ám ettől függetlenül is, már jóval korábban megfigyelhető volt, hogy ezek azok az árak, amelyek könnyen elszabadulhatnak, miközben a fizetéseink kevésbé dinamikusan követik le az inflációt.

Az eredmény pedig nem más, mint kiszolgáltatottság, amelyet mérsékelhetünk, amennyiben például az elektromos áram szempontjából önellátóak vagyunk.

Az árakon felül ez az a fejlesztés, amelyet a birtokunkban lévő ingatlanunk eladhatósága és vételára szempontjából sem tekinthetünk elenyészőnek, s habár ez a telepítés napján számszerűen nem jelentkezik a zsebünkben, azt mindenki tudja, hogy az épületekbe történő befektetés a legtöbbször igazán jó üzlet.

Bővíthető rendszerek

A napelem rendszerek esetében azt is érdemes tudni, hogy azok a rendelkezésre álló hely mértékéig könnyen bővíthetőek, ezért ha extra fogyasztók kerülnek ingatlanunkba, illetve például a családban egy vagy több elektromos járművet, esetleg gépkocsit is beszerzünk, azok töltése is megvalósítható a rendszer segítségével.

Az elektromos autók akár otthon is könnyedén tölthetők!

Az elektromos autók sem egyformák, s mint ilyenek, mind működésükben, mind egyéb szempontból nagy változatosságot mutatnak. Az elektromos árammal való feltöltésük azonban akár otthonunkban is megoldható, amennyiben elegendő napelemes kapacitással, valamint megfelelő eszközökkel rendelkezünk hozzá.

Ez azért sem mindegy, mivel erre az újratöltésre jellemzően néhány órát rá kell számolnunk, így nem mindegy, hogy a várakozás közben milyen környezetben zajlik. Ezenfelül az erre kiadott költségek mértéke, valamint az autó mindig teljes töltöttséggel való rendelkezésre állása is olyan szempontok, amelyeket mérlegelni szükséges.

Ne feledkezzünk meg a biztonságról!

A hagyományos hálózati csatlakozók jellemzően nem arra készültek, hogy egy olyan igényt elégítsenek ki, mint amilyenre az elektromos autóknak szükségük van, főleg nem napi rendszerességgel. Erre azonban ma már a háztartásokban is alkalmazható megoldások is rendelkezésre állnak!