Pánikspájzolás kezdődött az élelmiszerár-stop végét várva a szakszervezetek szerint

A kormány egyelőre nem hosszabbított a két hét múlva lejáró árbefagyasztáson, ezért felvásárlási hullám kezdődött az üzletekben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint – tudta meg a rtl.hu.

Egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon a háború miatt, ez azonban az árstop miatt nem látszik. Eddig a hadviselő felek szállították ezeknek a termékeknek a felét, csakhogy Ukrajnában az idén 40 százalékkal kevesebb napraforgót vetettek. Ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva megérezzük ennek hatását.

Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak

 – mondta az RTL Híradónak Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A bontott csirke például 18 százalékkal drágult az árrögzítés óta a KSH adatai szerint. A margarin már 22 és fél százalékkal többe kerül, mint fél éve. Valószínűleg az olaj drágulna a legjobban, itt nagyon jelentős mértékű emelés lenne – tette hozzá Hornyák a hírműsornak.

A magyar miniszterelnök a választás után azt mondta az RTL kérdésére, hogy hosszabbítani szeretnének az élelmiszerár-stopon, most azonban senki sem adott interjút a kormányból. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium annyit írt válaszul, hogy „a beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent a családok számára”.

A bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult a kereskedelmi dolgozók legnagyobb szakszervezete szerint,

azaz sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből. Gyakori, hogy egy átlagos napi bevásárlásnál vesznek az emberek 5 liter olajat. De minden alkalommal. Pedig nyilván nem fogyott el még az előző öt liter – mondta az RTL Híradónak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A KSH szerint – az árstop ellenére – az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.