Ismét jött egy 750 köbméternyi szeméthullám a Tiszába Romániából

Ismét nagy mennyiségű szemetet kellett kiemelni a Tiszából: ezúttal Románia felől, a Szamoson jön a hulladék Magyarországra. Az árral érkező kéretlen küldeményt a vásárosnaményi csapdával sikerült megfogni – számolt be róla az ATV Híradója.

Két napja vették észre a Szamoson, hogy egy kisebb árhullámmal ismét rengeteg, főleg műanyag palackokból álló hulladék érkezik. Válaszul uszadékcsapdát állítottak fel Vásárosnamény közelében, amellyel végül a szemét jó részét megfogták.

Molnár Gábor a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke azt nyilatkozta az ATV Híradójának, hogy 750 köbméter hulladékot emeltek ki. Az uszadékfákon kívül üveget, PET-palackot, fémet és egyéb háztartási hulladékot hozott a víz, ezekből közel 50 köbmétert válogattak eddig ki.

Az is elhangzott hogy a határ román oldalán az ártérben vannak olyan szemétlerakók, ahonnan már egy kis árhullám is kimossa a hulladékot. A szemét kiemelésére a magyar oldalon kell pénzt költeni, ez viszont sem a román, sem az ukrán illetékeseket nem érdekli. Az ügyben a magyar vízügyi és környezetvédelmi szakemberek már többször próbálták a külföldi hatóságokat jobb belátásra bírni, egyelőre eredménytelenül.