Milyen féktárcsa illik a bringámhoz? CenterLock VS. 6-furatos (X)

Nem mindig könnyű eligazodni a kerékpárok alkatrészeinek világában, hiszen sokféle változat létezik. Nincs ez másképp a féktárcsák esetében sem. Ha a tárcsafelfogatásról beszélünk, akkor többnyire kétféle rendszer ugrik be nekünk elsőre; a CenterLock és a 6-furatos. Na de melyik mellett döntsünk, és milyen más lehetőségeink vannak?

A következő pár sorban most ezen páratlan alkatrészek előnyeit és hátrányait fogjunk kivesézni.

Féktárcsa kínálat régen és most

Bringásként felelősek vagyunk a kerékpárunk állapotáért, és sok-sok olyan teendőnk akad, amelyeknek elsőre talán nem is igazán merünk nekikezdeni. A Bikepro.hu kerékpár webshop tárcsafék beállítási tippjeivel például már ki is pipálhatunk egyet a tennivalóink közül, de arra is könnyen választ kaphatunk, hogy milyen típusú féktárcsát szerezzünk be.

De milyen féktárcsák jöhetnek szóba? A féktárcsák 99%-a CenterLock vagy IS rendszerű.

A CenterLock a Shimano fejlesztése, 2003-ban jelent meg, míg az IS már az 1990-es években felbukkant a piacon. A CenterLock kialakítása során az volt a cél, hogy jobban ellenálljon a deformációnak. Az agy és a tárcsa közötti felület pedig bordázott lett.

Minden, amit tudni kell a legnépszerűbb féktárcsákról

Ott motoszkál a fejünkben a kérdés, hogy mi mihez való, és mi lesz akkor, ha rossz terméket választunk?

A CenterLock és az IS termékek szerkezete hasonló, már ami a tárcsmérőket illeti, ez azt jelenti, hogy adott méreten belül ezek a kis kiegészítők csereszabatosak.

A CenterLock szerelése nagyon egyszerű, csupán egy Torx kulcsra lesz szükséged, az IS viszont már megköveteli a speciális rögzítéstechnikát. A helytelen csavarbehajtás ugyanis az agymenet rongálódását okozhatja. Éppen ezért használj mindig nyomatékkulcsot!

Miben hasonlítanak és különböznek még ezek a rendszerek?

A megfelelő CenterLock kerékagy adapter kompatibilis lehet a 6-csavaros rotorral, viszont fordított esetben ez nem így van. Amennyiben más márka termékeit használnád a CenterLock kerékagyon, akkor csupán a rendszer tömege nő egy picit.

Sokkal lényegesebb, hogy a bicajon a villa és a váz egy meghatározott méretű tárcsaátmérőt képes befogadni, s nagyobb rotorméretnél valószínűleg adapter fog kelleni.

A CenterLock kerékagy könnyebb, mint a 6-furatos rendszer, viszont a tárcsája sokkal nehezebb. A Shimano XT CenterLock 160 mm-es rotorja 156 gramm, azonban a Shimano XT 6 csavaros rendszer tárcsája csupán 115 gramm.

A CenterLock tárcsák különleges technológiája, az IceTech (Freeza) a fokozott hőelvezetésről gondoskodik, így a fékezés alatt keletkező hő gyorsan és hatékonyan távozik.

Minden terméknek megvannak tehát a maga előnyei és hátrányai. Az árat általában a gyártási technológia, a hőkezelés, a minőségbiztosítás is befolyásolhatja.