A MÁV kedvezményekkel és kerékpárszállító kocsikkal készült a bringás szezonra

A MÁV-START a kerékpáros utasok igényeit felismerve az elmúlt években jelentős lépéseket tett kerékpárszállítási szolgáltatások fejlesztésére. Ennek sikere jól látható, 2021-ben minden korábbinál több, közel 700 ezer kerékpárjegyet váltottak az utasok a járatokra. A Volánbusz Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratain idén újra elérhető a kerékpárszállítási szolgáltatás. Valamennyi HÉV-vonalon hétközben vonaljeggyel, gyűjtőjeggyel vagy kerékpárbérlettel, hétvégén és ünnepnapokon pedig díjmentesen lehet kerékpárt szállítani írják a közleményben.

A munkába és az iskolába járáshoz az elővárosi vonatokon közlekedő valamennyi vonaton szállítható kerékpár. Azokon a mozdonyvontatású ingavonatokon és a régebbi motorvonatokon, amiken van kerékpárszállító kocsi, akár 20 kerékpárt is lehet szállítani. A rendszeres ingázást segíti, hogy

50 kilométeres távolságig a kerékpárjegy olcsóbb, mint egy villamos- vagy buszjegy ára.

Sőt, kerékpár havibérlet is váltható, amely akár havi 4 oda-vissza utazás esetén már megtérül. A Balaton változatlanul a kerékpárosok legkedveltebb célpontja. Az északi parton közlekedő tapolcai sebesvonatokban már az áprilisi hétvégéken is nagy kapacitású kerékpárszállító kocsi közlekedik, nyáron pedig számos szerelvényben biztosított kiemelt kerékpáros kapacitás.

A Tisza-tó is egyre népszerűbb természetközeli és könnyű biciklis terep, ezért a tavalyi év sikere után március közepe óta újra közlekedik a speciálisan a biciklisták igényeire szabott, nagy befogadóképességű, 63 kerékpárhellyel rendelkező Tisza-tó expressz a Keleti pályaudvarról. A vonat április 3. óta Tiszafüred helyett már egészen Balmazújvárosig jár, hogy a Hortobágy festői pusztái is szabadon felfedezhető legyen bringával.

Sátoraljaújhely, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg és Szeged felé jelentős kerékpáros kapacitással közlekednek távolsági vonatok,

a regionális forgalomban pedig több vonalon közlekednek felújított Bz kerékpárszállító mellékkocsik. A Dunakanyar és a Pilis felé a szobi és esztergomi vonalakon az emeletes KISS motorvonatokon is vihető már kerékpár, a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint is ki lehet próbálni biciklivel is, sőt a felújított balatonfenyvesi kisvasúton is biztosított ezek szállítása.

Magyarország három legnagyobb tavához, a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz az ország bármely vasútállomásáról, egész napra érvényes, távolságtól függetlenül egységesen 420 forintért megváltható kerékpáros túrajeggyel lehet könnyen eljutni, ami automatából váltva 5 százalékos, online vagy applikációból vásárolva pedig 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

A START Klub kártyacsalád tulajdonosai szombatonként továbbra is díjmentesen szállíthatják bringájukat bármely belföldi viszonylatban, a havibérletes utasok pedig hétvégente a bérlet érvényességi területén. A Magyar Kerékpárosklub tagjai részére 25 százalék kedvezmény jár bringajegy árából. Egyre több nemzetközi vonaton is lehetővé válik a kerékpárszállítás, többek közt Ausztria, Szlovénia, Erdély és a Felvidék felé.

A kerékpárszállítással kapcsolatos minden információ, például menetrendek, túraajánlók a MÁV-START kerékpáros aloldalán érhetők el.

Valamennyi HÉV-vonalon is szállítható kerékpár azokban a kocsikban, amelyeken kerékpár piktogram található. A HÉV-eken hétközben vonaljeggyel, gyűjtőjeggyel vagy kerékpárbérlettel, hétvégén és ünnepnapokon pedig díjmentesen lehet kerékpárt szállítani. A Volánbusznál áprilistól újra elérhető a kerékpárszállítási szolgáltatás, a tavalyi évvel megegyezően a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon. Az autóbusz hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként 3 kerékpár is szállítható. A kerékpárszállítás további feltételeiről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.