Ötven éve nem volt ilyen élelmiszerinfláció: a KSH szerint 8,5 százalék volt átlagosan az infláció

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Utoljára 2007 júniusában volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elemzők 8,68,7 százalékos márciusi inflációra számítottak az MTI szerint. A hvg.hu azt írja, ez meglepően jó adat, a jegybank nemrég 8,5–9 százalékos inflációt jósolt márciusra. Egy hónap alatt átlagosan 1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A maginfláció a februárihoz képest 1 százalékponttal 9,1 százalékosra emelkedett. Az élelmiszerek ára 13,0 százalékkal nőtt a februári 11,3 százalékos éves emelkedés után.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 7,0, ezen belül a dohányáruk 7,7 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 9,5 százalékkal kellett többet fizetni, ami 1,2 százalékponttal nagyobb éves növekedés a februárinál. A szolgáltatások díja 6,0 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok áremelkedése a februári 18,7 százalékosról márciusra 11,4 százalékosra lassult, a tavaly márciusi 6,6 százalékos havi emelkedés és az idén érvényes ársapka hatásra.

Az derül ki a Portfolio szerint, hogy két erős lefelé ható tényező, az üzemanyagok árstopja és a dohánytermékek jövedéki adóemelésének kifutása mellett szinte minden téren fokozódik az árnyomás. Vagyis

ezek és az élelmiszerek árstopja nélkül jó eséllyel már most 10 százalék felett lenne az infláció.

50 éve nem volt a mostanihoz hasonló élelmiszerinfláció Magyarországon és Európában – ezt mondta az ATV Híradójának nyilatkozó agrárközgazdász, Raskó György. A kormány már az árstop meghosszabbításáról tárgyal. A Privátbankár felmérése szerint egy átlagos nagybevásárlás idén jelentősen több pénzbe kerül, mint tavaly, ugyanis van olyan termék, amelynek ára csaknem megduplázódott.