Schiffer: A magyarok nem Orbán Viktort szeretik ennyien, hanem a moslékot utálják

Schiffer András volt a Partizán politikai műsorának vendége, ahol az ellenzéket ért vereség különböző okait taglalták, amelyet egyébként már a Fideszen kívüli politikusok és médiumok is folyamatosan tesznek. Schiffer szerint is mellbevágó volt az eredmény, de a 10 százalék feletti, ellenzék és Fidesz közötti különbség nem lepte meg, sem az, hogy a Mi Hazánk bejutott.

Schiffer az álmában sem gondolta volna, hogy a Fidesz még egyszer megszerzi a kétharmadot. Ekkor mondta el azt, hogy ez nem a Fidesz szeretete miatt alakult így, hanem azért, mert az emberek a moslékot utálják, az ajtónak vetődő ellenzéki politikának a gyümölcse szerinte mindez. A másik ok az elmondása alapján, hogy az emberek a nyugodt erőre szeretnek szavazni. Ezt a korábbi politikai ciklusokból vett példákkal szemléltette,

szerinte a magyarok néplelke is olyan, hogy a túl nagy változástól tartanak.

Schiffer Antall József győzelmét is ennek tudta be a rendszerváltáskor. Azt is megemlítette, hogy nem az a módi, amely az ellenzéki oldalon ment, hogy az ellenfelet mindenféle bugrisbunkónak nevezik 024-ben

A szociológiai témakörre rátérve Kosztolányi édesanyját hozta fel, mint cselédet; a mostani modern cselédsornál is azt látja ebben a hűbéri rendszerben, hogy ők nem érzékelik azt, hogy szociológiai válságban lennének. Szerinte a valóságról kéne beszélni, miközben párhuzamos véleménybuborékok vannak. Arra is kitért, hogy az ellenzék szervezeti ereje gyengébb volt, mint 2018-ban, a Facebookon pedig adatbányászattal nem lehet pótolni azt, hogy a falukba eljussanak ezeken az azóta megszűnt, vagy nem is létező szervezeteken keresztül.

A szociális biztonság tematikája is előkerült, mint motiváció: az emberek Schiffer elmondta, volt roma származású hallgató, aki elmondta, hogy a 2008-as válság után a NER-ben kapott először állást a munkaerőpiacon, de általánosságban is arra szavaztak az emberek, akik meg tudták adni a szociális juttatásokat, melyeket az imént említett válság elsöpört. Ezek az emberek nem élik meg válságként a munkajog csorbítását, vagy az osztrákokhoz képest alacsony fizetést,

nekik munka kell, amelytől biztonságban érzik magukat, nem foglalkoznak mással, például a hűbéresek általi kizsákmányolással.

Megjegyezte, hogy a NER is a globális kapitalizmus függvénye. Schiffer szerint Dobrev Klára tudatosan ment rá erre a szociális válság témakörre az uniós bérminimummal. Ez az Orbán-rendszer egyik Achilles-sarka is a bérkiáramlással, amit Orbán nem fog tudni hosszú távon megoldani, mert fel kéne számolni a jelenlegi rendszerét.

A teljes adás, amelyben Csepregi Dávid, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja, Gregor Anikó, szociológus és Schiffer András ügyvéd, az LMP alapító-társelnöke vitatkozik a választási kudarc okairól és a magyar társadalom lelkületéről, alább nézhető meg: