Szeged környékén alig esett az eső, komolyabb aszály fenyeget

Megszűnt az aszály, de a hó és a fagy sokfelé károkat okozott a gyümölcsfákban emelte ki hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelyet az MTI közölt.

Az elmúlt hét első felében még folytatódott a száraz, napos időjárás, majd hosszú idő után először, szerdán este egy mediterrán ciklon felhő- és csapadékrendszere érte el az országot. A légörvény hatására az ország döntő részén jelentős mennyiségű csapadék hullott. Vasárnap sokfelé hó is előfordult, mely sík területen néhány órára meg is maradt. A 30 napos csapadékösszeg ezzel sokfelé elérte az átlagos mennyiséget.

Délkeleten és északnyugaton viszont továbbra is átlag alatt maradt a havi csapadékösszeg.

A 90 napos összeg azonban még így is országszerte jelentős hiány mutat. Emiatt idén tavasszal problémásan kezdődött a vegetációs időszak, a múlt hét elején ugyanis már az ország túlnyomó részén közepes aszály jelei mutatkoztak. A hét második felében hullott csapadék az ország döntő részén megszűntette az aszályt: a talajok felszín közeli része feltöltődött nedvességgel, északkeleten és délnyugaton a mélyebb rétegekbe is jutott,

de főleg Szeged térségében még a felső 5 centiméter átnedvesedéséhez sem esett elegendő.

A mélyebb, 50 centiméter alatti talajrétegek a tél folyamán főleg az Alföldön és a Kisalföldön nem töltődtek fel, főleg ezeken a területeken lenne szükség további csapadékra hívták fel a figyelmet. Kitértek arra is, hogy az elmúlt időszak meleg időjárásának hatására fejlődésnek indultak az őszi vetések, de növekedésüket a csapadék hiánya hátráltatta. A hét második felében érkezett eső jót tett a vetéseknek. A héten érkező melegnek köszönhetően várhatóan megindul majd a búza és a repce fejlődése is.

A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csírázásának, kelésének is életmentő volt ez eső tették hozzá. A korai csonthéjasok a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten a kajszi a virágzás végén, a mandula teljes virágzásban, az őszibarack a virágzás elején jár, de a szilva is fajtától függően virágzik vagy fehérbimbós. Erre az állapotra érkezett a vasárnapi hó és a hétfő reggeli fagy.

A hétfőinél nagyobb fagy a héten már nem valószínű, de fagykárt már ez a reggel is okozott.

Az előrejelzés szerint a héten erős nyugati áramlás lesz a jellemző a térség fölött, mellyel enyhébb levegő érkezik. Bár időjárási frontok is érkeznek, csak kevés csapadékot hoznak. Számottevő mennyiség szombaton érkezhet, de ez mint fogalmaztak még nagyon bizonytalan. A talaj szombatig szikkadni, száradni fog. A hőmérséklet emelkedik majd, de kedden reggel még előfordulhat gyenge fagy. Szerdától megszűnnek a hajnali fagyok és délutánra többnyire 16 és 21 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap eshet vissza a hőmérséklet. Meglehetősen szeles idő várható, a nyugatias légmozgás több napon is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, mely a talajt szárítja, és a beporzó rovarok munkáját is hátráltatja majd emelték ki. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet ismét 10 fok közelébe, kissé a fölé emelkedik, majd a jövő hét elején ismét kissé csökken, így még nem haladja meg tartósan a kukorica vetéséhez optimális 10 fokot közölte a meteorológiai szolgálat.