Palkovics László: Közel 200 milliárd forintot kap húsz egyetem

Húsz felsőoktatási intézmény majdnem 200 milliárd forint támogatásban részesül, amelyet infrastruktúrafejlesztésre, valamint a tudományos parkok megújítására használhatnak fel jelentette be az innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palkovics László közölte, a kormány a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére, ennek első ütemében jutnak a 200 milliárd forinthoz modellváltó és állami intézmények. A támogatásból már előkészített projekteket finanszíroznak, az erről szóló szerződéseket még a héten aláírják.

A támogatásból részesül például a műszaki egyetem, az Andrássy egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a négy orvosképző egyetem, valamint az Óbudai, a Miskolci, a Pannon, a dunaújvárosi és a táncművészeti egyetem is sorolta a miniszter. Bár a Szegedi Tudományegyetem nincs nevesítve a közleményben, valószínűsíthetően a húsz támogatott egyetem közé befért, főleg a modellváltás után.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j) az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartott sajtótájékoztató végén 2022. március 30-án.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Palkovics László felidézte, a kormány 2014-ben tűzte célul a felsőoktatás megújítását, egy rugalmasabb fenntartói modell kialakítását, ennek részeként tavaly 21 állami egyetem ment át modellváltáson, azok finanszírozását a két és félszeresére emelték. Ezen túlmenően a kormány az idén a GDP majdnem két százalékát fordítja az egyetemek fenntartására, illetve fejlesztésére, ezzel pedig Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik hangoztatta a miniszter.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek első öt százalékába.