Az ellenzék szerint Szijjártó mondjon le az orosz botrány miatt

Az Egységben Magyarországért közleményben akarja lemondatni Szijjártó Pétert a mai napon nyilvánosságra került orosz-szál miatt.

A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez” – írja az ellenzéki közlemény. Ezzel a Direkt36 oknyomozó cikkére utalnak, melyből az derül ki, hogy az oroszok évek óta ki-be mászkálnak a magyar külügy számítógépein.

Szerintük ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor nem teszi orosz gyarmattá Magyarországot az elmúlt 12 évben – mindezt a »nem leszünk gyarmat« szlogen mögé bújva –, vagy ha a folyamatos szájkarate, a nem létező ellenségek elleni harc helyett valóban Magyarország érdekeinek védelmére törekszik” – fejtik ki.

Az ellenzéki pártok közös szövetségének közleménye továbbá megjegyzi, hogy Orbán Viktor tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak nemcsak egy hosszú távú gázszerződéssel, Paks 2 gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével. Szerintük ez az oka annak, hogy a miniszterelnök gátolja az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól.

Az Egységben Magyarországért pártjai szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról.

Nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek. Emellett Magyarországról azonnali hatállyal ki kell utasítani az orosz kémbankot, amely úgy működhet néhány száz méterre Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter dolgozószobájától, hogy oda magyar hatóság nem teheti be a lábát – fogalmaznak.

Végezetül azzal zárul a közlemény, hogy Magyarország védelmi képességének megerősítésében és az orosz befolyás visszaszorításában a valódi megoldást a kormányváltás hozhat. Április 3-án erről is szavazunk: Putyin vagy Európa, Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke – írják.