115 új mozdonyt vesz a MÁV, ezekkel cserélnék a szegedi InterCity-ket húzó régi magyar gépeket is

Eredményesen zárult a 115 villamos mozdony beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás, a MÁV-START ezt követően a nyertessel keretmegállapodást köt. Így 90 darab két és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony beszerzésével újulhat meg a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállománya.

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé válik, hogy a vasúttársaság korszerű és a környezetvédelmi követelményeknek is jobban megfelelő járműveket szerezzen be. Az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal elsősorban az elöregedett V43 sorozatú, 120 km/h maximális sebességű villamos mozdonyokat váltja ki.

Ezek azok a mozdonyok, amelyekből 1963 és 1982 között közel 400 példányt állítottak üzembe, és amiket Magyarországon gyártott külföldi licensz alapján a GANZ-MÁVAG.

Az új járműveknek 200 km/h sebességre is alkalmasnak kell lenniük, és energiafelhasználás szempontjából is jobb hatásfokúak lesznek. Az új villamos mozdonyokat döntően az IC-szolgáltatás megújítására és az IC+ szolgáltatás bővítésére használják fel.

A keretmegállapodást a MÁV-START a nyílt közbeszerzési eljárás nyertesével a Siemens Mobility Kft. és Siemens Mobility Austria GmbH közös ajánlattevőkkel köti meg. A nyertes ajánlattevő a verseny eredményeként a becsült értékhez képest kedvezőbb végleges ajánlatot adott.