Kásler Miklós Nobel-békedíjra jelölte Böjte Csabát

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője Nobel-békedíjra jelölte Böjte Csabát a több mint három évtizedes humanitárius munkájának elismeréseként – olvasható a miniszter Facebook-bejegyzésében.

Mint Kásler a posztban írja, Böjte Csaba testvér a vasfüggöny leomlásakor kezdte papi szolgálatát. Az immáron több mint 3 évtizedes humanitárius tevékenységével lebontotta a Kelet-Közép Európában élő nemzetiségek közti falakat, amivel egyszerre példaként és jó gyakorlatként is szolgál az egész emberiség számára – indokolja a nevezést.

Az elmúlt évtizedekben egy, az ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre. Csaba testvér filozófiája az, hogy olyan keresztény alapvetéseket vezessen be az ott élő gyermekek felkarolásánál, amely túlmutat a kulturális különbségeken és a történelmi ellentéteken” – folytatódik a miniszter bejegyzése.

Megjegyzi, mára a Böjte Csaba testvér által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 26 bentlakásos intézményben több mint 2500 gyermekről gondoskodik, ezzel számszerűsítve is tetten érhető a munkája.

Böjte Csaba gyermekmentő missziójával egy olyan új személetet hozott el ebbe a térségbe, amely a békés egymás mellett élésre sarkalja az ott élőket. A megmentett emberéletek mérhető eredményeként pedig azt gondolom, a több évtizedes munkájának gyümölcseként, megérdemelné az idei Nobel-békedíjat! – zárul a poszt.