A köztévé egykori híradósa kitálalt az ott folyó kormányzati orosz propagandáról

Hét éve az ő arcával indult a kormánypárti hírcsatornává avanzsált M1, március elején „Ruszkik, haza!”-feliratra cserélte a profilképét, a határra ment, s azóta folyamatosan menekülteket fogad a házába Borsa Miklós. Ennek apropóján a Válasz Online felkereste, hogy interjút készítsen vele az okokról.

Annyit érdemes tudni az előzményekről, hogy amint azt az interjúban meg is erősíti Borsa 2015 tavaszán Balatonfüreden egy ember felismerte, odalépett hozzá azzal, hogy ő mondja-e a híreket a köztévén, majd az igenlő válaszra “Most hazudj!” kiáltással ököllel arcon ütötte. Borsa szerint korrekt volt az MTVA vele, hiszen ezek után semmilyen hírműsorban nem akart részt venni, mégsem mondták, hogy akkor vegye a kalapját. Azt viszont kiemelte, hogy mindenképpen felmondott volna már abban az évben.

„Az utolsó időkben ugyanis már fizikai tüneteim voltak. Állandó gyomorgörcsök, alvásképtelenség, aztán torokfájás – a szervezet rájön, mi az, amitől tényleg nem tudsz bemenni dolgozni. És legyártja. Sok kollégám van bent, aki infarktust kapott, elvitte a mentő adásból…

Van defibrillátor a tévében. Használják”

– indokolta. Arra a kérdésre is válaszolt, hogy tett-e olyat, amelyre nem büszke. Mint mondta, volt, hogy jöttek a beolvasandó hírrel, ő pedig jelezte: ezt már megcáfolták. A válasz erre az volt: „Jól van az úgy, hagyjad.” „Hiába mondtam, hogy ez egyszerűen nem igaz. Ilyenkor az ember két dolgot tehet. Vagy felmond azonnal és hazamegy, vagy felolvassa. Utóbbit néhányszor én is megtettem” – mesélte.

„Volt olyan is, hogy fegyelmit kaptunk, amikor át akartunk valamit írni” 

– tette hozzá. „A működés, az irányítás módja az azóta kiszivárgott hangfelvételekből már mindenki számára nyilvánvaló. (...) Olyanok voltunk, mint a békák. Ha forró vízbe dobtak volna, lehet, hogy rögtön kiugrunk. Csakhogy lassan főztek meg minket. Már csak ezért sem fogok ítélkezni egykori kollégáim fölött, akik még most is ott vannak. Mert amíg ott voltam, ugyanazt csináltam én is, tehát nem lenne meg hozzá az erkölcsi alap” – mesélte.

Az interjúban azt is elárulta, hogy jelenleg menekülteknek segít az ukrán határon, saját lakásában ad nekik szállást. Megkérdezték tőle, hogy mi volt ennek a miértje: Nem tudom. Azt viszont igen, hogy nagyon felhúzott, amikor itthon tömegesen terjeszteni kezdték: az oroszok nem is támadták meg az ukránokat, ők lövik a saját kórházaikat….” Kruppos gyerekként annak idején gondolkodás nélkül fogadták be évekre szegény sorban élő erdélyiek, így úgy érezte, hogy eljött az ő ideje.

Van, aki egy éjszakát marad, van olyan is, aki négyet. Aki itt akar letelepedni, annak nem tudok segíteni, de mindenki haza akar menni alapvetően, addig pedig tovább, értelemszerűen olyan országba, ahol van ismerős, vagy ahol a pillanatnyi segélyek magasabbak” – válaszolta a mikéntekre. Azt is elárulta, hogy oroszul beszélget velük, hiszen anno tanulniuk kellett, most pedig jól jön. Ezek az emberek azóta menekültek már autóval, éjszaka lekapcsolt lámpával az ismeretlenben, voltak tömegszálláson, pályaudvaron, zsúfolt vonaton… Mindig körülvéve másokkal. Tartják is magukat végig. Aztán amikor Budapesten magukra csukhatják egy szoba ajtaját, akkor tudnak végre – sírni. Kicsit áthallatszik azért” – mesélte.

Borsa azt állítja, hogy a köztévében központilag manipulálják az ukrán háborús híreket:

Van ott még néhány barátom, szóval tudom, hogy a háborúval kapcsolatban is vannak irányelvek, hogy mit lehet, mit nem lehet” – jelezte. Arra, hogy Orbán március 15-i beszédében egyenlőségjelet tett az agresszor orosz és a megtámadott ukrán fél közé, Borsa úgy felelt: „Brüsszelben pedig mindent megszavaz azért, plusz hetek múltán elkezdték tesztelgetni a tisztességes álláspontot: Németh Zsoltnál is megjelent hirtelen, hogy »Ruszkik, haza!«” Ez utóbbiról egyébként mi is írtunk. A Válasz Online által Borsa Miklóssal készített teljes interjú pedig ide kattintva elérhető.