Szaharai homokos eső után jön a tavaszi felmelegedés

Az elmúlt napokban jellemző déli áramlással nagy adag szaharai por keveredett Európa légterébe. Ugyanakkor a meglehetősen télies március ezentúl tavasziassá fog válni a továbbiakban – számolt be róla az Időkép.

Akinek van autója, vagy csak szimplán kiment ma az utcára, az olyan jelenségnek lehetett szemtanúja, mintha az összes utcai gépjármű egyenesen a Dakar-raliról jött volna, vagy tulajdonosai földúton használták és már hetek óta nem látott vizet. Ennek azonban jóval prózaibb okai vannak. Mint azt az időjárás-előrejelző internetes portál írja, korábban Spanyolországban, Franciaországban és Németországban, valamint a Pireneusokban és az Alpokban is

sivatagi színeket öltött az égbolt, sáros eső kezdődött.

Az északról érkező csapadék most hazánkban is kiülepítette a sarat a levegőből. Az északi tájakon hajnalban, a középső és keleti tájakon, de még Szegeden is később esett, ami szaharai porral koszolta be a tereptárgyakat. Erről van videó is, amit a portál közölt.

Ugyanakkor a hűvösebb hétvégét követően melegedés kezdődik, a jövő hét második felében közel lesz a 20 fok is. A hét második felében északkelet felől hidegebb, szárazabb levegő érkezik, emiatt fagyos éjszakákra, délutánonként kevéssel 10 fok alatti maximumokra készülhetünk. Csapadék nem várható, a napos időt csak a többfelé megélénkülő északkeleti-keleti szél zavarhatja.

Jövő hét elejétől fokozatosan egyre melegebb levegő tölti majd ki a napos, nyugodt időt biztosító anticiklont, így fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, beköszönt az igazi tavasz. Ez annyit jelent, hogy a csúcshőmérséklet egyre többfelé eléri, majd meg is haladja a 15 fokot,

a jövő hét második felében több helyen a 20 fokot is megközelítjük.

Szegeden jelen esetben 16 és 18 fok közötti maximumokkal számolhatunk, de ez már nagyon közel van a 23 fokos szobahőmérséklethet, ami akár laza pulcsis, akár pólós időt jelent napsütéssel fűszerezve.