Itt vannak képeink a budapesti békemenetről és az ellenzéki nagygyűlésről

Az események folyamában fotós kollégánk, Bálint andrás is részt vett Budapesten, ahogy összecsapott a két tömeg: a Békemenetesek az Elvis Presley tértől a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart is érintve a Parlamentig mentek, míg az ellenzékiek a Szabadság hídról a Műegyetem rakparthoz tartottak, ahol nagyszínpad várta őket.

A tömeget egyébként kollégánk a Békemenet esetén akár 200300 ezresre is becsülte, míg az ellenzéki rendezvény is lehetett vagy 120 ezres, mindazonáltal ezek közel sem hitelesített számok. A kormánypropagandát sugárzó köztévén Fábián Barna azt mondta, hogy az ellenzék a Március 15-e téren találkozott volna, de aztán ott 300-an sem voltak, míg a Békemeneten több százezren.

Az MTI is asszisztált ehhez, hiszen az ellenzéki rendezvényről csak az elején posztoltak drónfotót, amikor még csupán gyülekeztek az emberek, míg az Orbánt éltető tömegeket alig győzték friss fotókkal szemléltetni különböző, előnyös szögekből. Mindenesetre sok érdekesség történt a két, hatalmas létszámú (az ellenzékit 2006 óta a legnagyobbként emlegetik) tömegrendezvényen, amely egyfajta választási erőfitogtatás is volt, például:

  • Győzike a Békemenet első sorában vitte a „NO WAR” feliratú molinót.
  • Fásy Ádámról nem is beszélve.
  • Pataky Attila orbános pólóban tette ugyanezt.
  • Buszparkolóvá alakult Budapest belvárosa a rengeteg turistabusztól, amelyek a fideszeseket hordta a rendezvényre.
  • A lengyelek idén nem tudtak/akartak részt venni az eseményen.
  • Cserébe voltak viszont horvátországi magyarok.
  • Az ellenzéki rendezvényen sztárvendégként Donald Tusk, korábbi lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt elnöke is beszédet mondott.

A többiről beszéljenek Bálint András fotósunk képei: