Márki-Zay Péter: Közvélemény-kutatást még soha nem nyertem, választást még soha nem vesztettem el

Magyarországnak a történelem jó oldalára történő visszatérésébe vetett hitét fogalmazta meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ellenzéki nagygyűlésen kedden, Budapesten.

Az ellenzéki nagygyűlés Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédével zárult, aki a fideszes fölényt hirdető közvélemény-kutatásokat kommentálva azt mondta:

„közvélemény-kutatást még soha nem nyertem, igaz, választást még soha nem vesztettem el.”

Márki-Zay Péter a Műegyetem rakparton az országgyűlési választással kapcsolatban úgy fogalmazott: mi hisszük azt, hogy a hatalom a népé, hogy Dávid legyőzi Góliátot. Hisszük, hogy április 3-án Magyarország visszatér a történelem jó oldalára, Magyarország győztes lesz végre, hogy újra nép leszünk, hogy újra egy nemzet leszünk, hogy újra büszkén mondhatjuk ki, akármerre is járunk a világban, hogy magyar vagyok.

Az MTI beszámolója szerint azt kérte az ellenzéki szimpatizánsoktól, hogy győzzenek meg még három embert, és akkor kétharmaddal tudják leváltani Magyarország történelmének legkorruptabb kormányát. Márki-Zay Péter szerint ma egyetlen arc, egy ember kisajátította a magyarokat. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy mint mondta a magyarok ismét vesztesek lettek a saját hazájukban. Ő is rátért arra a Lázár János által már belengetett retorikához, ami szerint sosem volt még ennyire egyszerű a választás:

„A Kelettel szemben Európát válasszuk!”

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A nap sztárvendége az egykoron még Orbánék pártcsaládjához tartozó, lengyel Donald Tusk volt. A 444.hu beszámolója szerint Tusk arról beszélt, az ukránoknak most a demokráciáért fegyverrel kell harcolniuk, „a mi harcunk pedig” fegyver helyett szavazólappal folyik. Szerinte Európának és az ukrán népnek is nagyon fontos, hogy ki nyer április 3-án Magyarországon, és elmondta azt is:

„Ha Bem József ma élne, most az ellenzéki nagygyűlésen lenne.”

A nagygyűlésen kihirdették az ellenzék 12 pontját, amit kettesével olvastak fel a pártok vezetői.