Bombariadó volt egy szerb Airbus-gépen, Szeged felett kísérték ki a Gripenek Belgrád felé

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfő kora délutáni egy BelgrádMoszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A319-es repülőgép miatt közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint a belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba van.

A gépet a magyar-szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit, amelyek rövid időn belül azonosították a szerb A319-es repülőgépet, és biztosították annak kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába.

A magyar Gripen géppár addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban írták. A Flightradar24 Twitter-bejegyzése szerint így nézett ki a történet:

Forrás: Flightradar24

Forrás: Flightradar24

Még március 11-én írtuk, hogy a hazai radarok 15 óra környékén ismét azonosítatlan repülőeszköz jeleit érzékelték, mint a déli órákban, ezért a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata felszállást rendelt el a Légvédelmi Készenléti Szolgálat számára. Az érintett légtér ellenőrzése során repülőeszközt ezúttal sem azonosítottak.

Korábbi cikkünkben is írtuk, hogy az éjszakai horvát drónos esethez hasonló esemény történt Magyarország légterében.