Szegedhez kötődő személyeket tüntetett ki Semjén Zsolt és Kásler Miklós március 15-e alkalmából

Március 15. a korábbi és az utána következő évtizedek eszméivel, emócióival erősítette meg úgy a nemzetet, hogy kibírtuk a trianoni diktátumot és életben maradtunk mondta Kásler Miklós a Pesti Vigadóban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak pénteki átadásán.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Kásler Miklós összesen 78 állami kitüntetést adott át; a Magyar Arany Érdemrendet egy személy, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 48-an, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét öten, az érdemes művész kitüntetést tizenöten, a kiváló művészit hatan, Magyarország Babérkoszorúját hárman kapták meg. A tárcavezető átadott egy miniszteri elismerő oklevelet is. Összeszedtük azokat a személyeket, akik valamilyen szinten kötődnek Szegedhez.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Érdemes Művész, Kiváló Művész, valamint Babérkoszorú kitüntetéseket adott át március 15-e alkalmából a Pesti Vigadóban.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

  • Borda Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórház Diabetes Szakrendelésének főorvosa, a Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének volt elnöke
  • Czár Gergely Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Szegedi Kortárs Balett koreográfus-asszisztense, próbavezetője

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült:

  • Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművész

Ezen felül Március 11-én Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéseket adott át a Karmelita kolostorban a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült:

  • Kovács József kanonok, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynöke, a Gál Ferenc Egyetem Teológiai Karának dékánja, tanszékvezető főiskolai tanár, a Szent Gellért Szeminárium rektora

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült:

  • Kiss Róbert táncművész, a Szegedi Kortárs Balett tagja