Hosszú hétvégi kedvezménnyel és változó menetrenddel jön a MÁV-Volán-csoport

A munkanap-áthelyezés és az ünnep miatt változik a vonatközlekedés rendje. A vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A négynapos hosszú hétvége miatt – főképp pénteken és kedden – jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket. A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt március 11-én 10 órától 15-én éjfélig vehetik igénybe. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

A hosszú hétvége kedvez a kerékpárosoknak és a kirándulóknak is. A vasúttársaság ezt figyelembe véve több, turisztikailag fontos vonalon kerékpárszállító kocsikat állít forgalomba március 12-től.

  • A Tisza-tó expresszvonattal újra elérhető közvetlenül a Tisza-tó. A vonat nagy befogadóképességű, idén már a tavalyi kapacitás kétszeresével, 63 kerékpárhellyel rendelkezik. A Tisza-tó expressz 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:12-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:49-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre.
  • Az expressz elindulása mellett Kisújszállás–Abádszalók–Kisköre köz ött egy plusz vonat jár, és a vonalon közlekedő vonatok többsége március 12-től minden nap nagy kapacitású kerékpárszállító mellékkocsival (BDzx) közlekedik. A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó.
  • Szombattól hétvégenként a Dunakanyar felé is bővül a kínálat: a Nyugati pályaudvarról 8:33-kor és 9:28-kor G70-es vonatok is indulnak Szobra, délután pedig Szobról 16:26-kor és 17:20-kor indul sűrítő G70-es járat a főváros felé. A Vác-Balassagyarmat vonalon több vonatban ismét megjelennek a hétvégi forgalomban a kerékpárszállító kocsik, és a kirándulószezonban irányonként két S750-es vonattal több közlekedik.
  • A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni: szombattól egészen őszig mindennap délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger-Szilvásvárad szakaszon.

A március 26-i munkanap-áthelyezés miatt a vonatok 25-én a munkanapi, 26-án pedig a pénteki menetrend szerint közlekednek. 

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak. Az áthelyezett munkanapon, március 26-án szombaton az iskolai előadási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek. További részletek a Volánbusz honlapján olvashatók. A kényelmetlenségek elkerülése érdekében érdemes utazásunkat előre megtervezni a www.menetrendek.hu oldalon.