Hitelesítették a 200 ezer aláírást a Fudan-népszavazáshoz, Karácsony Gergely szerint időhúzás történt

A Fudan egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is összegyűlt a legalább kétszázezer érvényes aláírás állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság szerdán. A népszavazási kezdeményezéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be, magánszemélyként.

A két kérdés így szólt:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?;
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A politikus tavaly júniusban nyújtotta be a kérdéseket, amelyeket az NVB augusztus 30-án hitelesített. A Kúria helybenhagyó döntése után, december 16. és január 21. között gyűjtötte a kezdeményező a támogató aláírásokat, majd január 21-én adta le az összegyűjtött íveket. A Nemzeti Választási Iroda még aznap megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 napja volt.

A bizottságnak adott tájékoztatás szerint a Fudan-népszavazáshoz legalább 200 526 érvényes aláírás gyűlt össze, az álláskeresési járadékhoz pedig legalább 200 555. Az NVI-nek nem kellett az összes leadott aláírást ellenőriznie; az aláírások tételes ellenőrzését addig kellett folytatnia, amíg bizonyossá nem vált, hogy az érvényes aláírások száma elérte a kétszázezret. Az alaptörvény szerint legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el, az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező – igaz,

a két kérdésről az április 3-ai országgyűlési választással egyidőben még nem lehet szavazni.

A népszavazási kezdeményezéseket magánszemélyként benyújtó Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írta: a Nemzeti Választási Iroda hivatalosan is összeszámolta azt a 470 ezer aláírást, amelyet még év elején adtak le a Diákvárosért és az álláskeresési járadék meghosszabbításáért. 

„Több ideig számolták, mint amennyi idő alatt mi összegyűjtöttük.

Bár jogszabályi lehetőségük megvolt rá, nehéz ezt nem időhúzásként látni. Megpróbálták ellehetetleníteni több százezer magyar ember akaratát, aki aláírásával támogatta közös ügyeinket” – olvasható a bejegyzésben.

A főpolgármester hozzátette: „a népakarat utat tör magának, és április 3-án igazi népszavazás lesz, amelyen döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is”. Majd így folytatta: április 3-án ugyanis „végleg ítéletet hozunk azok felett, akik nemtörődöm, kivagyi módon a fejünk felett hozzák meg döntéseiket”. A hvg.hu azt írja, az eljárásrend azután is hosszadalmas, miután ma az NVB megállapítja az aláírásgyűjtés eredményességét:

  • Az NVB jóváhagyó határozatának jogorvoslati határideje (5 nap)
  • Az esetleges jogorvoslati kérelem elbírálása a Kúrián (max. 5 nap)
  • Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)
  • Az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az ülésen (legközelebbi ülésnap)
  • Az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)
  • Az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)
  • Az Országgyűlés döntése elleni újabb jogorvoslati határidő (15 nap)
  • Az esetleges jogorvoslati kérelem elbírálása az Alkotmánybíróságon (max. 30 nap)
  • A köztársasági elnök kitűzi a népszavazást (max. 15 nap)
  • A népszavazás napja (a kitűzéstől számított 7090 nap)

Ha minden határidőt maximálisan kimerítenek a folyamatok, akkor október második hetében lehet az ellenzéki népszavazás, de legjobb esetben is csak valamikor augusztusban.