8,3 százalék: utoljára 2007-ben volt olyan magas az infláció, mint idén februárban

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007 augusztusában volt ilyen magas az infláció – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

  • A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.
  • A maginfláció 8,1 százalékos volt a múlt hónapban, amire 2001 szeptembere óta nem volt példa.
  • Az éves infláció januárhoz képest 0,4 százalékponttal, a maginfláció 0,7 százalékponttal lett magasabb.
  • Az elemzők 8,1 százalékos éves inflációt vártak februárra.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt a januári 10,1 százalékos emelkedés után. Februárban a margarin 25,8, a kenyér 25,0, a száraztészta 22,1, a baromfihús 19,2, a sajt 17,9 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a péksütemények ára  17,8 százalékkal, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett.

Egy hónap alatt az élelmiszerek ára 2,1 százalékkal emelkedett. A kormányzati élelmiszerár-maximálás következtében a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Ugyanakkor a kenyér 7,0, a száraztészta, valamint a margarin 6,3, a párizsi és a kolbász 5,8, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,5 százalékkal, a gyümölcs- és zöldséglé 4,4, a kávé 4,2, a péksütemény 4,0 százalékkal lett drágább egy hónap alatt.

Az árstopok 34 százalékponttal segítenek az infláció leszorításában mondta Nagy Márton, a Miniszterelnök gazdasági főtanácsadója az MTI-nek szerdán. A főtanácsadó közölte, a 2022 februárjában Magyarországon mért 8,3 százalékos éves infláció az Európai Unió középmezőnyébe tartozik, amely egyáltalán nem igaz: az eddig publikált Európai Uniós adatok alapján Magyarországnál magasabb februári inflációt mindössze Litvániában, Észtországban, Belgiumban és Lettországban mértek. Emellett, az előrejelzések szerint, Lengyelországban és Csehországban is magasabb lehet a februári infláció.

Nagy Márton elmondta, Magyarországon az árstopok inflációt leszorító hatásai egyre magasabbak, mivel február és március hónapban is tovább emelkedtek az energiahordozók és a gabonák, termények világpiaci árai. A rezsicsökkentésnek köszönhetően 1,52 százalékponttal, az üzemanyagár-stopnak köszönhetően közel 1 százalékponttal, míg az élelmiszerár-stopnak köszönhetően 0,81,0 százalékponttal alacsonyabb az infláció.

Aláhúzta, így összességében az árstopok 34 százalékponttal segítenek az infláció leszorításában. A főtanácsadó elmondta azt is, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók már most jelentős veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak, tovább emelik az energiahordozók és az élelmiszerek árait.