Petschnig Mária közgazdász szerint akár 10 százalék is lehet idén az infláció

Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt, ahol arról beszélt, mi állhat a forint gyengesége és a 400-as euró mögött, ezt a Telex szemlézte.

A februári 56 százalékos becslését felülbírálva, ma már 89 százalék között várja az idei inflációt Petschnig Mária. A közgazdász hozzátette, hogy ha a körülmények tovább romlanak,

például bevetik az energiaszankciókat is Oroszország ellen, akkor kétszámjegyű is lehet az áremelkedés.

Szerinte az a baj, hogy gyorsan, nagy ugrásokban romlott a forint árfolyama, valamint amíg az ukrajnai harcok tartanak, addig ez a helyzet marad. Elismerte, hogy ha Magyarország korábban bevezette volna az eurót, stabilabb lenne a pénzpiac. A közgazdász szerint a külső hatások mellett másnak is köszönhetjük a pénzromlást: „Őrületes pénzösszeg ment ki a választás előtt” különböző rétegeknek, a nagy pénzszórások pedig felhajtották azt az inflációt, ami amúgy is az egyik legmagasabb volt az Unióban – mondta.

Leszögezte: a választások megnyerése miatt, politikai okokból tett rá a magyar kormány az inflációra.

A választások utánra kitérve Petschnig szerint már szó sincs a békeidőben tervezett 5%-os növekedésről, 5%-os inflációról, 5% körüli államháztartási hiányról: Elszaladnak az árak, csökken a reálbár, csökkenni fog fogyasztás, ami visszahúzza a növekedést, már azon keresztül is, hogy muszáj kamatot emelni. Minden kamatemelés rontja a termelési feltételeket, rontja a fogyasztást, rontja a beruházási kilátásokat is, így hát nehéz helyzettel kell majd megbirkózni az új kormánynak.

Eközben egy akcióterv van kidolgozás alatt a gazdaság és az árfolyam stabilitásának megőrzése érdekében. Ezért a jegybank és a kormány illetékesei hétfőn is egyeztettek, miután Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megbeszélést folytattak – tudta meg a Portfolio. A jegybank és a kormány szorosan figyelemmel kíséri a gazdasági és pénzpiaci folyamatokat és így az árfolyam alakulását. Szükség esetén pedig minden rendelkezésre álló eszközt aktiválnak.