A 95-ös benzin közel 600 forint lenne literenként az árstop nélkül

Soha nem látott mértékben emelkednek a nagykereskedelmi üzemanyagárak Magyarországon – írja a Holtankoljak.hu. Nem csoda, hogy a kormány meghosszabbította az árstopot: jönnek a választások, miközben a szomszédban kitört háború és a szankciók miatt teljesen eszement áremelkedések vannak minden téren.

A portál szerint szerdán a benzin beszerzési ára bruttó 41 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig 66 forinttal kell többet fizetnie annak, aki végfelhasználóként vásárol üzemanyagot nagykereskedőtől. Az ársapka miatt a benzinkutak még 480 forintért tudnak (ha tudnak) üzemanyagot vásárolni tovább értékesítésre. Így ársapka nélkül az alábbi átlagárakkal találkoznánk szerdától a hazai kutakon: 

  • 95-ös benzin: 594 Ft/liter 
  • Gázolaj: 640 Ft/liter

A Brent típusú olaj ára 9 éve nem látott magasságokba emelkedett, jelenleg 122 dolláron áll, ami több mint 17%-os emelkedést jelent a hétfői 98 dollárhoz képest. A Holtankoljak.hu azt írja heti elemzésében, hogy az áremelkedés legnagyobb részben az orosz-ukrán háborúnak köszönhető. Jelenleg az orosz olaj 70%-a nem talál vevőre, az OPEC pedig még Joe Biden amerikai elnök kérésére sem emeli a kitermelt olaj mennyiségét, nagyobb mértékben a megállapodottnál. Így a kínálati oldal komoly veszélyben van, melynek csak az szabhat határt, ha már olyan magasra emelkednek az olaj árak, hogy az már hatással lesz a kereslet alakulására is. A JP Morgan szakértője szerint a 185 dolláros árszint is elképzelhető. 

A forint is történelmi szinteken jár, 367,9 forinton állt az árfolyam a dollárral szemben a hétfői napon.

Ennek hatásai már részben érvényesítésre kerültek a héten a hazai nagykereskedelmi árak alakulásában, hiszen a benzin beszerzési ára bruttó 33, a gázolaj ára pedig 39 forinttal emelkedett, ám mindebből fogyasztóként semmit sem érezhetünk a 480 forintos ársapka miatt. Rövid időn belül ez az áremelkedés a prémium benzin és prémium gázolaj árában jelentkezni fog, ahogy fogynak a készletek a kutakon. Ha már készletek: a nagykerárak befagyasztását, és a jövedéki adócsökkentést követően a 480 forintos hatósági ár terheit ugyan eltérő mértékbne, de már 3 szereplő viseli:

  • a nagykereskedők,
  • az állam,
  • és november óta a benzinkutak.

Az üzemanyag szakmán belül várható lehetséges forgatókönyvek felvázolására jó példa a kiskereskedelmi szektor reakciója a veszteségek minimalizálásra: több helyen mennyiségi korlátozásokat tapasztalhatunk a benzinkutakon, 10, 50 vagy 100 literes mennyiségben meghatározva. Miért ne tehetné ezt meg egy nagykereskedő is? Az, hogy ez tényleges készlethiány (háború miatt lehetséges alapanyag ellátási gondok), vagy veszteség minimalizálás miatt történik, bizonytalan. Mindenesetre további áremelkedésre lehet számítani azoknak, akik végfelhasználóként vásárolnak nagykereskedőtől üzemanyagot, a változás mértéke akár 10 forint is lehet literenként.