MÁV: A mozdonyvezetők sztrájkja akadályozná az ukrajnai menekültek utaztatását

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a szerdai napon eljuttatta az állami személyszállító vasúttársaságnak azt a dokumentumot, mely a március 10-én kezdődő sztrájk idején közlekedő vonatokat tartalmazza. A munkába járók kímélése, a társadalom tagjait érő kellemetlen hatások minimalizálása érdekében a munkabeszüntetés szervezői vállalták, hogy

  • a sztrájk első napján a Budapest-Keleti és Győr között, a Budapest-Déli és Székesfehérvár között, valamint a Budapest-Nyugati és Cegléd között félóránként közlekedő InterCity járatok minden második vonatának kivételével a teljes hálózaton minden belföldi vonat közlekedését vállalják;
  • a sztrájk további napjain a munkabeszüntetés végéig minden nap 0 és 9 óra, valamint 15 és 24 óra között a menetrendben meghirdetett valamennyi belföldi vonat közlekedtetését vállalják;
  • az orosz-ukrán háború miatt kialakult menekültválság enyhítése érdekében bevezetésre kerülő vonatok közlekedését folyamatosan biztosítják.
    A Mozdonyvezetők Szakszervezete érdekelt a munkabeszüntetés kiszámítható és konfliktusmentes lebonyolításában, ezért tette meg fenti – a törvényben szabályozott minimális mértéket jelentősen meghaladó – ajánlatát, egyúttal a fentieknek megfelelő megállapodás megkötését kezdeményezte a MÁV-START Zrt-nél.

A MÁV is megküldte pénteken a válaszát egy közlemény formájában. Mint írják, az ukrán-orosz háborús konfliktus miatt a jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás biztosított legyen. 

A MÁV által működtetett, jelenleg gördülékeny folyamatot a Mozdonyvezetők Szakszervezetének március 10-re tervezett sztrájkja lassíthatja. Az utazóközönség biztonsága és a közszolgáltatás stabil működése érdekében szükségesnek tartjuk, hogy a helyzet megnyugtató rendezése mindenképpen tárgyalásos úton történjen. 

Erre figyelemmel a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója március 7-én, hétfőre egyeztető megbeszélésre hívta meg a Mozdonyvezetők Szakszervezetét.