Az árstop után akár ezer forint is lehet az étolaj literenként

A hvg.hu írt arról, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt az árstop után brutális drágulás jöhet az étolajok piacán.

Mint arról a lap Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár nyomán beszámolt, ennek oka többnyire az, hogy Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre, amely termékek felét az EU szívja fel. Már tavaly is limitálták azonban az exportot, hogy nekik olcsóbb maradjon, ezért ez nálunk már akkor rekord mértékben drágult. A másik ok pedig maga a háború: közeleg a napraforgó vetésének az időszaka. Ez hagyományosan áprilisban történik, a talajt azonban lassan már elő kell készíteni rá.

Az országnak jó, ha el tudja adni a terméket, a napraforgó elképesztő világcsúcs-árszinten van. Az oroszok viszont állítólag jelentősen lebombázták Ukrajna kikötői kapacitásait, így maga az export is akadozhat, ami tovább generálja az árnövekedést, hiány lévén. Amennyiben emiatt az unió nem tud vásárolni tőlük, akkor bármely más forrásból szerzik is be a hiányzó termékmennyiséget, az biztos, hogy a váltás miatt további drágulással kell számolni. Raskó György szerint ez a magyarokra nézve annyit jelent, hogy

amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25–30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, de nemcsak az étolaj, hanem a cukor meg a liszt ára is nagyon föl fog menni.

Ez az áremelkedés egészen biztosan bekövetkezik – mondta Raskó. Szerinte a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még elviselnek az emberek. A volt államtitkár úgy véli, az áremelkedés olyan szintű lesz, hogy ezt a határt már átviszi, és a fogyasztók az étolaj helyett át fognak térni állati zsírra vagy egyéb zsiradékok fogyasztására.

Valószínűleg a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot.

– zárta a volt államtitkár.