Folyamatosan dönti a történelmi rekordokat a forint az euróval szemben

Nem tudott visszaerősödni a forint a 370-es szint alá az euróval szemben a késő esti, illetve a ma kora reggeli órákban, így továbbra is a tegnapi historikus mélypontja közelében kezdődött a mai kereskedési nap – írja a Portfolio. A portál szerint a rossz hangulatban már délelőtt meg is született az új mélypont, igaz, ehhez nem kellett már nagy gyengülésnek bekövetkeznie.

Az elsődleges ok az orosz-ukrán háború: már csütörtökön Ukrajna lerohanása után kevés hiányzott a mélyponthoz a forintnak. A konfliktus általános kockázatkerülést váltott ki a piacon, ez pedig minden feltörekvő devizára, így a forintra is hatással van, miközben erősödnek az olyan biztonságos menedéknek tekintett devizák, mint a dollár, a japán jen vagy a svájci frank.

Azonban a forint az euró ellenében is gyengül: azután, hogy lassú ereszkedéssel történelmi mélypontjára (372,65 forint/euró) süllyedt a forint árfolyama, lendületet kapott a trend, és hirtelen 374 fölé kerültek a jegyzések a Portfolio adatai alapján. A jelenlegi árfolyam 374,24 az euró, 334,65 a dollár, valamint 363,85 forint a svájci frank esetében.