Az elemzők tehetetlenül néznek ki a fejükből a drámai forintszakadás miatt

Hatalmasat zuhant ma is a forint, amikor ma erről legutóbb írtunk, még 374 körül járt, az új rekord pár óra múlva már 379,61 egy eurónál. Az elsődleges ok az orosz-ukrán háború: már csütörtökön Ukrajna lerohanása után kevés hiányzott a mélyponthoz. A konfliktus általános kockázatkerülést váltott ki a piacon, ez pedig minden feltörekvő devizára, így a forintra is hatással van, miközben erősödnek az olyan biztonságos menedéknek tekintett devizák, mint a dollár, a japán jen vagy a svájci frank. A Portfolio beszámolója szerint

  • a forint euróval szembeni teljesítménye egyhetes időtávon még csúnyábbnak tűnik. Múlt kedden még 355 forintba került egy euró, ehhez képest most 23–24 egységgel voltunk feljebb, azóta némi visszaerősödés történt. Egy hét alatt ez közel 6,5%-os zuhanás még így is.
  • A dollár nagyot megy a fenti okok miatt, a forinttal szembeni árfolyama a 339-es szint felett is volt. A reggeli mélypontjához képest 10 egységgel került feljebb az USD/HUF kurzusa. A történelmi mélypont 2020 áprilisában volt, akkor 341,3 felett is járt az árfolyam. Most ettől már csak egy hajszál választja el a forint kurzusát.
  • A forint általános gyengülése lecsapódott az angol fonttal szemben is: a 455-ös szinten is járt a csütörtöki kereskedésben, soha nem volt ilyen magas az árfolyam.

Minderről a hvg.hu-nak nyilatkozott Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember nem volt derűlátó:

Ez kivédhetetlen. Hogy mikor lesz vége? Ha békét kötnek.

Nemcsak a forint zuhan egyébként, zuhan a zloty is, minden. Mindenki mindent elad, ráadásul, mivel Oroszországban most nem lehet, ezért a környéken adnak el. Csak nézünk ki a fejünkből, és széttárjuk a kezünket: nem tudunk mit tenni. Ezen egy kamatemelés se segítene. Ez egy teljesen külső esemény, nincs hozzá közünk, és nem is tehetünk ellene semmit. Csak tapogatózunk, milyen hatásai lehetnek a hazai inflációra, de nem tudjuk. Drámai a helyzet. Háború van, szakad a forint. Ha háború van, akkor ez történik."

Mindez az inflációs várakozásokat is jócskán átrajzolhatja pont olyankor, amikor az már sokéves rekordokat döntöget. Ezen felül még választások is vannak, ami miatt 1000 milliárdos nagyságrendű az építkezések leállítása/átütemezése, hogy idén jusson szavazatvásárlásra.