A bíróság szerint jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja, a MÁV a Kúriához fordul

Jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja: döntött a Fővárosi Ítélőtábla és másodfokú végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát – írja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének közleménye. A szakszervezet felszólítja a MÁV-Start Zrt.-t, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a sztrájkkövetelés teljesítéséről.

„A Mozdonyvezetők Szakszervezete által meghirdetett sztrájk jogszerű, a végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, így az jogerős. Az Ítélőtábla megállapítása szerint az elsőfokú bíróság érdemben megalapozott döntést hozott amikor kimondta, hogy a március elejére tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott valamennyi törvényi feltételnek. Tehát a MÁV-START állításával szemben a meghirdetett mozdonyvezetői sztrájk követelése kellően konkrétan meghatározott, nem irányul kollektív szerződés megváltoztatására és a jelenlegi világjárványban sem veszélyezteti az életet, az egészséget, a testi épséget.

A MOSZ Soproni tagcsoportja támogatja a MÁV-START mozdonyvezetőinek erőfeszítéseit és egyetért követeléseikkel, ezért szolidaritási sztrájkot hirdet a GYSEV Zrt.-nél.”

A MÁV válasza is megérkezett nem sokkal később: A vasúttársaság tudomásul veszi, de nem ért egyet a bíróság döntésével. Emiatt a MÁV-START haladéktalanul felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriára a döntés megváltoztatása érdekében, továbbá ennek megtörténtéig kezdeményezi a jogerős döntés felfüggesztését. Hangsúlyozzuk, hogy a bíróság a sztrájk jogszerűségéről döntött és nem a MOSZ követeléséről, vagy annak teljesíthetőségéről. Az egyeztetések a MÁV-START és a MOSZ között február 28-án folytatódnak” – zárul a közlemény.