Gyulán a Szeged–Békéscsaba vasútvonal villamosításáért lobbiznak

Hatszázötven millió forintból újítják fel a vasútállomás épületét Gyulán. A munkálatok idén nyáron kezdődnek és várhatóan egy évig tartanak – jelentette be Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője a helyszínen szerdán sajtótájékoztatón. Az is elhangzott, hogy a Gyuláig tartó villamosításért küzdenek.

Az MTI beszámolója szerint Kovács József a helyszínen elmondta, lobbiznak azért, hogy a SzegedBékéscsaba vasútvonal tervezett villamosítását hosszabbítsák meg Gyuláig, hogy a békési fürdővárosba vonattal érkező turistáknak a megyeszékhelyen ne kelljen átszállniuk. Ez azért is érdekes, mert egy korábbi, a vasútvonal felújításáról szóló cikkünkben bár mi is azt írtuk, hogy a tervezésnél figyelembe veszik a villamosítást, egyelőre az még egyáltalán nincs napirenden, talán majd a távoli jövőben. Ez persze még változhat a vonal felújításának megkezdéséig.

Egy másik cikkünkben írtuk, hogy az előzetes tanulmánytervek szerint necces a Szeged–Békéscsaba projekt megtérülése, így nem biztos, hogy elnyerhető rá az Európai Unió pénzügyi támogatása, pedig eléggé lebutított tervek láttak napvilágot így is: például a rókusi állomásnál jelentősen visszabontanák a vágányzatot, a maradékot felújítanák, mert ez kimaradt a tram-train projektből. A projekt során Békéscsaba és Orosháza között 120 km/órára emelik a végsebességet. A vonalon lévő többi megállót is felújítanák.

Ugyanakkor Gyula nem része a projektnek, bár az is a 135-ös számú vasútvonal, mint Szeged és Békéscsaba között. Azt meg kell jegyezni viszont, hogy Lázár János korábban beígért egy komplett déli vasúti projektet, amit szakaszonként újítanának fel, így Pécstől egészen Debrecenig lehetne menni Románián keresztül. Ez magában foglalja Gyulát is. Arról egyébként volt szó, mint azt a térség országgyűlési képviselője is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a szegedi vonatok végállomása sem Békéscsabán lenne, hanem elmenne Gyuláig, miután a felújításba bevonnák azt a vonalszakaszt is.

Kovács József Gyula vasútállomásának felújításáról megemlítette, hogy visszaállítják az épület eredetihez hasonló, Monarchia-korabeli állapotát, a tetőszerkezetét és a homlokzatot. Az utasforgalmi területeket korszerűsítik, akadálymentesítik; de alul- és felüljárók nem lesznek. Görgényi Ernő fideszes polgármester elmondta, az eredeti tervek nem maradtak fenn, Monarchia-korabeli fényképek alapján készültek el a tervek az épület felújításáról. Az épületet jelenlegi formájába 1966-ban építették át.

Kifejtette, az önkormányzat az uniós TOP Plusz program fenntartható városfejlesztési keretéből pályázik majd az állomás környezetének a felújítására. Az állomás előtti csomópontban körforgalmat és valamennyi irányba kijelölt gyalogosátkelőhelyeket alakítanak ki. Az épület előtt 14 ezer négyzetméter térburkolatot helyeznek le és 2 ezer négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki. Az épület mellett 56 személyautónak és 3 taxinak alakítanak ki parkolóhelyet, továbbá 3 busz megállóhelye is ott létesül majd. A felújítás része lesz a teljes közműcsere és a közművek átépítése is.

A tervek idén június végéig készülnek el a korábbi, MÁV-val, Volánbusszal és a Magyar Közúttal egyeztetett tervkoncepció alapján. A kivitelezés az épület felújítását követően indulhat el mondta.