A likőr története, készítése és ízvilága (x)

Ebben a bejegyzésben a fenomenálisan izgalmas italkülönlegesség, a Tatratea kapja a főszerepet. Mindenképp szerettük volna külön bejegyzésben kiemelni azokat a sajátosságokat, amiket érdemes ismerni vele kapcsolatban.

Úgyhogy ennek jegyében fogunk külön kitérni a történetére, az elkészítésének folyamatát meghatározó tényezőkre, emellett pedig értelemszerűen az ízvilágát alapvetően meghatározó aspektusokról sem feledkezünk meg.

Milyen történet köthető alapvetően a Tatratea megalkotásához?

A Tatratea történetének lényege valahol a gyógynövényekkel történő ismerkedés, illetve a természeti összetevők gyógyítóerejének ősi tudománya környékén keresendő. Persze össze is köthetjük magát a történetet némi legendáriummal.

Egyébiránt lényeges tényező, és bizonyára sejthető is, hogy a megnevezés a Magas-Tátrához köthető. Ahol ugyebár nem éppen fenékig tejfel az élet, különösen régebben lehettek cefetül nehezek a hétköznapok arrafelé. Olyannyira, hogy időnként bizonyosan nem eshetett rosszul egy-egy erős és finom ital. Úgyhogy ennek apropóján már sejthető, hogy milyen indíttatás vezethetett ahhoz a kísérletezéshez, amiből a likőrben táncoló gyógynövényes ízek megszülettek.

Amit a Tatratea készítéséről alapvetően tudni érdemes

Ahogy arra már fentebb is tettünk utalást, az iDrinks weboldalán elérhető likőrök, például a Tatratea speciális gyógynövények és fűszerek felemelő keverékeként kényezteti az ízlelőbimbókat. Ez egyébként még nem a teljes képlet. Az indiából érkező tealevelek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy maga a kóstolás, a kortyolás és az ízlelgetés is fenomenális élménynek bizonyuljon. Magukat a leveleket egyébként meglehetősen hosszú ideig fürdetik hideg alkoholban.

A Tatratea készítésének további esszenciális szegmense az, hogy a folyamat közben malátás ízűvé és sötét színűvé varázsolják a szeszt. A készítést követően nyolc héten át tartó érlelés veszi kezdetét, csakis ezt követően nyílhat lehetőség a Tatratea élményének megtapasztalására.

Mire számítsunk a Tatratea kortyolása közben?

Lényeges tudni, hogy a Tatratea gyakorlatilag cukorrépa-alapú melasz. Javarészt ennek köszönhető, hogy az italban az édesen áradó aromák csodás egyvelegét élvezhetjük nem akármilyen színvonalon. A cukor további fontos feladata, hogy hatásosan finomítja a szlovák aromákat. Hasonlóan lényeges szerepe van a felhasznált gyümölcspárlatoknak is, amelyek még magasabb szintre képesek emelni a likőr zamatát. 

A Tatratea élménye egyébként meglehetősen intenzív, úgyhogy emiatt gyümölcskivonatokkal szokás finomhangolni. Természetesen a friss gyümölcsök koncentrációja által kínál olyannyira varázslatos élményt, aminek majdhogynem képtelenség ellenállni.