Hogyan gondoskodj megfelelően a szabadban tartott cicádról? (x)

A “macskás társadalomban” roppant megosztó kérdés, hogy a cirmosnak kint, a szabadban, vagy bent, a lakásban van-e helye. Mindkét tábor számos érvet tud felsorolni, aki pedig az arany középútban hisz, az a kinti és benti tartást választja egyszerre.

Mire kell fokozottan figyelni, ha kijárós, szabadban tartott cicád van? Következzenek a legfontosabb tényezők!

Élelem és víz védett helyen, megfelelő mennyiségben

Ha a cica az étkezést is odakint bonyolítja le, akkor keress az etetéshez egy olyan helyet, ahol az eleség és a víz védett, biztonságos helyen van! Tehát a tálba ne essen bele az eső, ne borítsa fel őket egy vihar, ne tűzzön rájuk a nap, és ne férjen hozzájuk a kutya sem! Érdemes például a melléképületben, a kazánházban vagy legalább egy féltető alatt elhelyezni az etetőt. 

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy kedvencednek mekkora az étvágya, és egyszerre csak annyi eledelt adj neki, amennyit azon nyomban el is fogyaszt! Ha ugyanis a tálban maradék van, akkor könnyen lehet, hogy a környék összes kóbor cicája hozzád jár majd lakmározni. A kinti macskák gyakran aktívabbak, így több élelemre lesz szükségük, a téli időszakban pedig még többet esznek, hiszen a testük sok energiát használ el arra, hogy melegen tartsa őket.

Persze nemcsak ekkor, hanem egész évben ajánlott a minőségi tápok használata. A Petgurunál kapható Brit eledelek tartalmaznak minden fontos tápanyagot, valamint vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat is. Természetesen a víz kérdése is kulcsfontosságú: a macskának mindig álljon rendelkezésére tiszta, friss víz, hogy ne egy koszos pocsolyából kelljen csillapítania a szomját! 

Oltás és ivartalanítás

E két dolog még a kizárólag bent élő cicák esetében is lényeges, kijárós társaik számára viszont elengedhetetlen. Az ivartalanítás fontosságát talán nem is kell hosszan ragozni: nincs szükség több macskára, mikor így is tele vannak a menhelyek, és rengeteg a gazdátlan állat. Hacsak nem vagy tenyésztő (bár ebben az esetben aligha engeded a macskádat szabadon kóborolni), akkor mind kandúr, mind nőstény macska esetén keríts sort a műtétre!

Az oltásokkal kapcsolatban pedig kérd ki az állatorvos véleményét! Egy szabadban élő macska ugyanis sokkal több betegségnek, fertőzésnek van kitéve, így jóval több vakcinára szüksége lehet, mint egy szobacicának. Ilyen módon ugyanis számos komoly kockázattal járó kórság megelőzhető. 

Chip és biléta

Bár hazákban (sajnos) még csupán a kutyák chipeltetése kötelező, egy felelős gazdi azonban macskája megjelöléséről is gondoskodik. Így ugyanis, ha az állat eltűnik, sokkal nagyobbak az esélyek arra, hogy előkerül, hiszen egy leolvasóval könnyen kideríthető, hogy ki a gazdája.

Hasonló célt szolgál a nyakörvre helyezett biléta is, ami tartalmazza a nevedet és az elérhetőségeidet. Így az elkóborolt cicát olyan becsületes megtalálók is visszajuttathatják, akiknek nincs lehetőségük a chip leolvasására, de szeretnék a cicát hazavinni aggódó gazdájához.

Fotó: Petguru