Megdőlt a mai melegrekord Fertőrákoson, de már jön is a hidegfront

Ugyan még nem hirdethető ki hivatalosan, de az Időkép szerint megdőlt a február 17-ei melegrekord, amely 18,6 fok volt Sellyén, 1998-ban az OMSZ adatai alapján. Mint írják, igazi tavaszi idő alakult az Alpokalján: az Országos Meteorológiai Szolgálat Sopron Kuruc-dombon 21, Fertőrákoson 21,5 fokot mért 11 óra után.

A jelenség a hidegfrontot megelőző melegfront délies szelének köszönhető. Az Alpok keleti gerincén átbukó délnyugati szél főn hatást hoz létre a hegy északi oldalán. A leáramló levegő kiszárad és felmelegszik, így ugyanazon szinten, csak a hegy széllel átellenes oldalán jóval melegebbet hoz. Tavasszal sokszor a főn végzi a hatalmas hó- és jégmezők olvasztását, emiatt a tavasz hírnökének is tekintik.

A továbbiakban viszont záporokkal, viharos széllökésekkel vonul át fölöttünk a Dudley viharciklon hidegfrontja. Az eddigi legerősebb széllökést Pécelen mérte az Időkép stábja: 95 km/h-val tombolt. Óbudán rövid, de intenzív, aprószemű jégeső is volt, míg a határon túl zivatar is kialakult, nem sokkal 17 óra után pedig a Fető-tótól északra kezdett vilámlani.

Ami érdekes, hogy csütörtök este 19 óra körül Szeged egy kis sziget volt, ugyanis itt van jelenleg a legmelegebb 15 fokkal, míg északnyugatra már 9–10 fokok a jellemzőek, ahogy betört a hidegfront. Hamarosan ide is elér, bár holnapra még 14 fokos maximumot jeleznek előre nálunk. A hétvégén ez már mindössze 10–11 fok lesz.

  • Pénteken hosszabb napos időszakokra számíthatunk, reggel északon, este északkeleten alakulhat ki kisebb eső, zápor, a nap legnagyobb részében viszont száraz időnk lesz. Élénk, erős lesz a nyugatias szél. Még 14 fokos maximum lehet délután Szegeden.
  • Szombaton felhős, borongós időre készülhetünk, a Dunántúlon többfelé, délen helyenként, másutt néhol számíthatunk esőre, záporokra. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Kora délután Szegeden 11 fok valószínű.
  • Vasárnap hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, reggel délen eshet, napközben az északi tájakon számíthatunk esőre, záporra. Az északi hegyekben havas eső, kevés hó hullhat. Élénk, erős nyugati-délnyugati szélre, valamint Szegeden 11 fokos délutánra számíthatunk.
  • Hétfőn egy újabb hidegfront hozhat északnyugatira forduló erős, néhol viharos szelet, valamint esőt, záporokat. 
  • Keddre kisebb lehűlés érkezik, gyenge faggyal indulhat a nap, és a maximumok is a legtöbb helyen 10 fok alatt maradnak. Viharos szélre, de napos időre van kilátás.

Forrás: Időkép