Ismerje meg jobban az optikai kábelt! (x)

Amennyiben volt már dolga broadcast audió vagy videó hálózattal, esetleg tüzetesebben ismeri a korszerű távközlési hálózatot, akkor bizonyára Önnek sem idegen az optikai jelátvitel kifejezés, amely optikai kábelek segítségével eszközölhető. Az optikai kábel nagyobb sávszélességet tud biztosítani az épületek fix kábelezésén, valamint a mobil alkalmazásokon túl.

Mivel a multimédiás alkalmazások modern világunkban már a hang- és videójel-átvitelt is magukba foglalják, így a gördülékeny használathoz biztosítani kell ezt a sávszélességet. Az optikai kábel pedig éppen erre hivatott a hatalmas sávszélességének, valamint az alacsony csillapításának köszönhetően.

Mire való az optikai kábel?

Amennyiben szeretne optikai kábelt vásárolni, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venni a tökéletes döntés meghozatalához. Mindenekelőtt fel kell mérnie, hogy mi az a sávszélesség, amire a hatékony működéshez szüksége lehet. Meg kell vizsgálnia az átviteli távolságot, valamint azt a közeget, ahol a kábelt használni szeretné. Végül pedig figyelmet kell fordítania a csatlakozók típusára egyaránt. Az optikai kábelek piaca igen széles és a palettája igen szegmentált, azonban ha tudja az imént említett tényezőkre vonatkozó adatokat és meghatározta azt a feladatot, amely ellátásához szüksége lenne a kábelre, akkor már nem tévesztheti el. 

Az optikai kábel működési elve kifejezetten egyszerű, hiszen a visszaverődést használja ki. Összefoglalva: a fény tulajdonságát használja ki a visszaverődés által, aminek köszönhetően a fénysugár a belső közegben marad, mindez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a belső közeg csillapítása alacsony, akkor a fény nagy távolságot képes megtenni, akár a kábel hajlítása esetében is. A visszaverődés száma a fény hullámhosszától függ. 

Amennyiben szeretne még többet megtudni az optikai jelátvitelről, akkor nézzen körül a BestMarkt optikai kábel kínálatában.

Az optikai kábel felépítése

Felépítés szempontjából a kábel tartalmaz egy magot, amely ebben az esetben egy nagy tisztaságú üvegszál, amiben az imént említett módon halad a fénysugár. Ezt az üvegszálat körülöleli egy héj, amin található a belső köpeny. A belső köpeny feladata a védelem, mind a szennyeződésektől, mind pedig a mechanikai hatásoktól, amelyek roncsolhatják a kábel felépítését és veszélyeztethetik sikeres működését. A visszaverődés folyamata pontosabban a héj és a mag határán következik be. 

A kábelek különböző szempont alapján csoportosíthatók. Külön osztályokba sorolhatók az optikai szál tulajdonsága szerint, az alapanyaga alapján vagy a kábel kialakítása szerint is. A felépítése alapján vannak az egymódusú, azaz mono módusú vagy Single Mode, valamint a többmódusú, azaz multi módusú vagy Multi Mode kébelek. A legszembetűnőbb különbséget a kiegészítők vastagsága adja, amelyek közül a mono módusú a vékonyabb, míg a multi módusú rendelkezik a nagyobb átmérővel.

Fotó: Bestmarkt