Ezermilliárdos nagyságrendű a kormányzati szavazatvásárlás a választások előtt

Mintegy ezer milliárd forint a szaldója a februári jóléti intézkedéseknek: a tizenharmadik havi nyugdíj visszaadásának, a szülők személyi jövedelemadó visszatérítésének és a rendőrök, katonák fegyverpénzének – mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Figyelőnek.

Az egykor nívós, később Schmidt Máriához került, majd a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba olvasztott magazinnak Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott adott interjút, amit az MTI szemlézett.

Nyitrai elmondta, az Orbán Viktor vezette kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a tizenharmadik havi nyugdíjat, amit annak idején a baloldal elvett az érintettektől. Egyúttal jelezte: a nyugdíjasok nem csak plusz egyhavi járandóságot kaptak, hiszen az Orbán-kormány megőrizte, sőt kormányzása alatt tíz százalékkal meg is növelte a nyugdíjak vásárlóértékét. Emellett a gazdasági növekedésből négy alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot. Kiemelte, a februárban folyósított tizenharmadik havi nyugdíjat mintegy 2,5 millióan kapták meg, amire a kormány több mint 200 milliárd forintot fordított.

Megerősítette: arra törekszenek, hogy minden olyan juttatás, amelyet az egyes társadalmi csoportok megkaptak, az meg is maradjon. Ismertetése szerint csaknem kétmillió munkavállaló jogosult a családoknak járó támogatásra, ez 610 milliárd forintot jelent. Kormányzásunk lelke a famíliák támogatása, amely szintén tétje az április 3-i voksolásnak fogalmazott.

A rendőrök, katonák számára biztosított hathavi fegyverpénzről megjegyezte, az a céljuk, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai életpályaként tekintsenek a munkájukra. A fegyverpénzt több mint hetvenezren kapták meg, mintegy 200 milliárd forintot ismertette. Nyitrai Zsolt az inflációra kitérve úgy vélekedett, ez nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, amelyet az energiaárak berobbanása és a pandémia okoz.

Közölte, a kormány gyors és határozott döntéseket hozott a lakosság védelmére: egyrészt már évek óta hatósági árak tartják kordában a rezsidíjakat, másrészt az inflációt belföldön kompenzálja például a kamatstop, a benzinár- és az élelmiszerárstop. Előbbi 11,5, utóbbi 0,51 százalékponttal mérsékli az inflációt. Nyitrai Zsolt emlékeztetett: további három hónappal meghosszabbodik az üzemanyagok hatósági ára, ezzel is kézzelfogható segítséget nyújtva a családoknak.