Humánus módszerek az állatok kábításához (X)

A húsiparban tevékenykedő emberek jól tudják, hogy ebben a szakmában az egyes folyamatok egymásra épülnek, valamint azt is, hogy ezek alatt speciális eszközökre van szükség. Nem lehet például balesetveszélyes körülmények között dolgozni, fontosak a különböző védőfelszerelések. De nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is gondolni kell. Habár a húsipar húsipar marad, de attól még lehetséges humánus módon eljárni.

A következő pár sorban a kábításról és az ahhoz szükséges eszközökről lesz szó egy kicsit bővebben.

Állatvédelem amit a húsiparnak is be kell tartania

Habár furcsának tűnhet az állatvédelmet és a húsipart egy lapon emlegetni, hiszen valóban ég és föld a két fogalom, azonban néhány szempontot ennek a szakterületnek is be kell tartania. A Kések Ollók Webáruház húsipari eszközei segítenek abban, hogy minden az elvárások és a törvény szerint történjen.

Tudtad, hogy az állatok védelméről szóló törvény kimondja, hogy tilos az állatoknak indokolatlan fájdalmat okozni? Mivel az állatok levágása nem egy kellemes módszer, ezért kötelesek vagyunk mi, emberek csillapítani ezt a fájdalmat. A tudat és a fájdalomérzés elvesztéséhez a narkózison át vezet az út. Ez azt jelenti, hogy az öntudatlan állapot elérése a cél.

Hogyan segítenek az állatnak a kábítóeszközök?

A különféle kábítóeszközök az agyi funkciók azonnali rövidzárlatát okozzák, így ebben az állapotban nem kell már az állatnak a fájdalommal sem megbirkóznia.

Azt mondják, hogy az eredményes kábításnak vannak speciális tünetei. Először a 10–20 másodpercig tartó kollapszus következik be, ami röviden merevséget jelent, majd megszűnik a légzés, tetániás görcs alakul ki, fokozatosan tágulnak a pupillák, végül a fájdalomreflexek hiánya mutatkozik meg.

Ezzel szemben könnyen észrevehető, ha a kábítás helytelenül lett elvégezve, mivel ritmikus légzés, fejemelgetési kísérletek, hangadás figyelhetők meg, valamint az összehúzódott pupillák és a fájdalomreflexek bizonyos fokú megléte is gyakori ilyen esetben.

Speciális és megbízható kábítópisztolyok

Senki sem szeretne szándékosan fájdalmat okozni az állatnak, ezért fontos, hogy minőségi kábítópisztolyokkal dolgozzanak a húsiparban is.

Ezek között vannak kisebb, nagyobb és közepes testű állatokhoz illő termékek is, nem mindegy ugyanis a méret és a súly sem. A Dick kábítópisztoly például 25 kg-ig hatékony, és leginkább szárnyasok, nyulak kábításához használják.

Maga az eszköz rugós, csavaros technológiával működik, nem kell lőszer. Háza alumíniumból készült, rendkívül biztonságos és csúszásmentes felülettel van ellátva. Erre csak egyszer kell beruházni és egy életen át hasznosítható.

Látod, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan kísérjük az állatot végső útjára, maradjunk mindig a kíméletes módszereknél!