Amit a nano akváriumokról tudni érdemes (x)

Amennyiben szereted az apró és szép dolgokat, sőt nemcsak nézegetni, hanem szívesen gondozod is őket, akkor keresve sem találhatsz jobb elfoglaltságot, mint egy nano akvárium készítése. Lássuk, hogy mitől is olyan izgalmas ez a vízi világ!

A méret a lényeg?

A nano akváriumok fő vonzereje a kis méretük miatt alakult ki, hiszen egy teljes akváriumot létrehozni egy meglehetősen kis helyen igazi műalkotás. Mert nem elég csak berendezni az akváriumot, el kell érni egy olyan közeget, amiben jól érzik magukat a különböző halak és akár a rákok is. Arról nem is beszélve, hogy a nano akváriumnak nagy előnye, hogy szemben a nagy, több száz literesekkel, sokkal könnyebb tisztán tartani, mivel kisebb a felület és kisebb a víztömeg is, amit cserélni kell. További jó hír, hogy a kisebb felszerelések jelentősen olcsóbbak is, mint nagyobb társaik, legyen szó világításról vagy vízszűrőről. 

Nano akváriumnak számít minden, ami 40 liternél kisebb űrtartalmú, de akadnak olyan helyzetek is, amikor a 60 literes még belefér a kategóriába. Az extrém kis darabok akár 4,5 literesek is lehetnek, amik általában kocka vagy téglalap alakúak, bár az is állított formában. 

Ami minden nano akváriumhoz kell

Ha valaki nano akváriumot rendez be, az tisztában van azzal, hogy rövid időn belül a helyiség középpontjában fog állni ez a kis műalkotás. Mivel ami szép, az vonzza a tekintetet, így természetes, hogy mindenki meg fogja csodálni ezt a különleges világot. Egy jól megválasztott világítás nagyon sokat tehet azért, hogy maximálisan érvényesüljenek az akvárium színei, arról nem is beszélve, hogy méretének hála, nem is kell nagyban gondolkodnunk. Akár átlagos, akár nano akváriumot szeretnél, minden fontos eszközt megtalálsz a Kedvence.hu akvarisztikai kínálatában a legnagyobbaktól a legkisebbekig. Nézz szét és válassz ki még ma minden fontos tartozékot a jövendőbeli hobbidhoz!

Mivel egy pici közegről beszélünk, ezért a dekoráció is minden esetben inkább mini. Sőt, növények tekintetében is a kisebb és kevesebb zöldekben kell gondolkodni, de a lényeg a harmonikus elrendezés. Amennyiben halak is élnek majd a nano akváriumban, akkor elengedhetetlen a heti egyszeri vízcsere, arról nem is beszélve, hogy csak olyan halakat érdemes ilyen kis közegben tartani, ami kis mozgásigénnyel rendelkezik, és egyáltalán nem szapora. Nagyon jó választás lehet a hím guppik közül néhány darab, de arra mindig ügyeljünk, hogy ne keveredjen közéjük nőstény. 

Ideális lakói még a nano akváriumoknak a garnélák, mivel kis helyen is elférnek és nagyon szépek, ha kisebb rajban úszkálnak. Mivel többféle törpegarnéla faj létezik, ezért akár keveredhetnek is, az eredmény nagyon mutatós lesz. 

Ha tetszik a nano akváriumok világa, ne habozz, rendezz be egyet minél előbb!

Fotó: Kedvence.hu