A zuhanyszettek vízkőtelenítésének lehetőségei (X)

Rengetegen küzdünk a mindennapok során a vízkővel és annak eltávolításával. Ha azonban sikerül helyesen elvégezni a zuhanyszett és a zuhanyfej vízkőmentesítését, akkor nagyon sokáig élvezhetjük a tiszta fürdőszoba élményét. De vajon mit jelent az, hogy helyesen, hogyan oldható meg mindez?

Ebben a cikkben hasznos ötletekkel szolgálunk, így könnyedén megszabadíthatod a fürdőszobát a vízkőtől.

Vízkőmentesítés helyesen

A megfelelően ápolt felületeknek köszönhetően a berendezések is tovább bírják a strapát, hiszen nem áll meg rajtuk a vízkő, az nem károsítja a Mozaikkerámia zuhanyszettjeit sem. Nem szabad tehát hagyni, hogy a vízkő okozta homályosodás szomorúsággal töltsön el bennünket, hiszen könnyedén gondoskodhatunk arról, hogy az tiszta maradhasson. Az alábbi ápolási ötletekkel és javaslatokkal képes leszel arra, hogy hosszú távon megőrizd a zuhanyzó tökéletes működését, annak valódi csillogását.

Fontos tudni azonban, hogy a túlzottan erős szerek, a helytelen tisztítási módszer kárt tehet a zuhanyszettben, ráadásul úgy még a jótállás sem vonatkozik rá. Érdemes tehát ezt is figyelembe venni, amikor takarítani kezdünk. Egy Aqualine változat például remek ár-érték aránnyal rendelkezik, így megbízható megoldást nyújt a mindennapi tisztálkodásra. Szóba jöhet továbbá a Roltechnik és a Sanotechnik zuhanyszett is, hiszen ezek mind jól bírják a strapát, a mindennapi használatot.

Mivel érdemes tisztítani?

Két alapvető dolgokra kell ügyelni a karbantartás során. Az egyik, hogy csakis tiszta és puha rongyot használjunk, hiszen így nem hagyunk karcolást a felületen. Kerüljük el a súroló hatású segédeszközöket, a súrolószivacsot és a mikroszálas kendőt egyaránt. Emellett ne alkalmazzunk gőztisztítót, ugyanis a túlzottan magas hőmérséklet károsíthatja a zuhanyt.

A szerek kapcsán az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Kizárólag kímélő tisztítószert érdemes használni. Jó megoldást jelenthet a citromsav alapú típus, ami hatékonyan távolítja el a vízkövet.
  • Soha ne alkalmazzunk olyan készítményt, amely sósavat, klóros fehérítőt, esetleg hangyasavat vagy ecetsavat tartalmaz. Ezek az anyagok hatalmas károkat okozhatnak a zuhanyszettben, annak élettartama jócskán csökken az említett szerek gyakori használata miatt. Bár egy minőségi és márkás Ravak vagy Sapho zuhanyoszlop azért jobban bírja még ezeket az anyagokat is. 
  • Amennyiben permetezhető változatot vásárolunk, soha ne szórjuk közvetlenül a zuhanyfejre, ugyanis az így behatol a zuhanyba, annak belsejében kárt okozhat.

Házi megoldás

Amennyiben vegyszermentesen takarítanánk, abban az esetben szóba jöhet a vízkő- és a penészmentesítésre a házi ecet. Bár a durva szag nem túl kellemes, a háztartási változat maradéktalanul és gyorsan távolítja el a szennyeződéseket, emellett kiválóan szagtalanít. Érdemes utána azonban szellőztetni, így viszonylag gyorsan távozik a helyiségből a kellemetlen illat. Az biztos, hogy a zuhanyszettekben biztosan nem fog kárt tenni egy házilag készített tisztítószer.

Forrás: mozaikkeramia.hu